Ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, με τα πρώτα μηνύματα να αναφέρουν πως η συμφωνία είναι κοντά. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, «η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του του ‘προληπτικού μηχανισμού’».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Ντομπρόφσκις έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι »ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά στα προληπτικά μέτρα ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα, ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Τρίτον συμφωνήσαμε ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και την χώρα».

Σε ό,τι αφορά στο χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης και τη χρονική στιγμή, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί. «Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις».

Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρχει εξέταση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου», συμπλήρωσε.

«Έγινε μία εξαιρετική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία. Σήμερα οι Ευρωπαίοι δείχνουν πως είναι αλληλέγγυοι. Θα υπάρξει μία ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και μία αντίστοιχη επιτροπή επενδύσεων. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φτάσει σε θετικό επίπεδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ακόμα και μειώσεις σε μισθούς & συντάξεις στα προληπτικά μέτρα

Ο εφεδρικός μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το μνημόνιο.

Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει εισπρακτικά μέτρα και αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές που θα αγγίζουν και μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup δε διευκρινίζεται αν τα εφεδρικά μέτρα θα έχουν κάποιο πλαφόν, όπως το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισεκ. ευρώ) που βρισκόταν στο τραπέζι νωρίτερα.

Τα προσωρινά μέτρα θα μπορούν σε κάποιο σημείο να αντικατασταθούν με διαρθρωτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών.

Πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν δε διευκρινίζεται ούτε το πώς θα διαπιστώνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δηλαδή αν θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση ήθελε στην 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών να συντάσσει έκθεση, όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους.

Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή:www.ereportaz.gr

Get it on Google Play Download on the App Store