Το BMW i8 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με φώτα λέιζερ




Από φέτος το φθινόπωρο, η BMW θα είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο που θα προσφέρει ένα όχημα παραγωγής εφοδιασμένο με προβολείς φιλοσοφίας λέιζερ και πιο συγκεκριμένα το BMW i8. Και ενώ η βασική έκδοση του BMW i8 χρησιμοποιεί τους ενεργειακά αποδοτικούς και ισχυρούς λαμπτήρες LED σε όλες τις λειτουργίες φώτων, οι προαιρετικοί προβολείς λέιζερ προσφέρουν εμβέλεια μεγάλης σκάλας έως και 600 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι η ήδη υψηλή εμβέλεια φωτισμού μιας σύγχρονης μεγάλης σκάλας φώτων LED διπλασιάζεται. Με τη νέα τεχνολογία λέιζερ, η ενεργειακή απόδοση μπορεί να αυξηθεί κατά 30% επιπλέον συγκριτικά με τις ήδη πολύ αποδοτικές λυχνίες LED. 

Πέρα από τις μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις, το σύστημα BMW Laser Light φωτίζει το δρόμο μπροστά από το όχημα πολύ πιο έντονα χωρίς να θερμαίνεται η γύρω περιοχή. Οι δίοδοι λέιζερ είναι δέκα φορές μικρότερες από τις συμβατικές φωτοδιόδους. Έτσι καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο μέσα στον προβολέα και παράλληλα είναι ελαφρύτερες. Το μέγεθος της επιφάνειας του κατόπτρου μπορεί να μειωθεί κατά 10% συγκριτικά με ένα σύστημα LED. Το ύψος του κατόπτρου μειώθηκε από 9 εκ. σε λιγότερο από 3 εκ. Η δέσμη λέιζερ είναι εξαιρετικά ισχυρή, θυμίζοντας φως ημέρας, που είναι ευχάριστο για το ανθρώπινο μάτι. Αρκετές δίοδοι υψηλής απόδοσης εκπέμπουν μία ισχυρή δέσμη φωτός μέσω ειδικών φακών πάνω σε μια ανακλαστική επιφάνεια με φώσφορο μέσα στο προβολέα. Αυτή η ουσία μεταμορφώνει τη δέσμη σε ένα εξαιρετικά λαμπερό λευκό φως δέκα φορές ισχυρότερο από μιας συμβατικής πηγής φωτός. Λόγω των σχεδόν ιδανικών χαρακτηριστικών της δέσμης, οι δίοδοι λέιζερ κάνουν το όλο σύστημα ακόμα πιο αποδοτικό.

Σε συνδυασμό με την ψηφιακή υποστήριξη μεγάλης σκάλας μέσω κάμερας (high-beam assistant), περιορίζεται αξιόπιστα το θάμπωμα των οδηγών των προπορευόμενων ή αντίθετα ερχόμενων οχημάτων.




Get it on Google Play Download on the App Store