Περιουσιολόγιο αντί τεκμηρίων το 2014




Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφονται όλα τα έξοδα και τα περιουσιακά στοιχεία

Μετά την εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για αντικατάσταση των τεκμηρίων (όχι μόνο για τα αυτοκίνητα αλλά και για κατοικίες, σκάφη κ.ο.κ.) με το περιουσιολόγιο έχει επικρατήσει μια νέα σύγχυση για όλους πάλι τους φορολογούμενους. Μέσω του περιουσιολογίου, το οποίο θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους αντί του τεκμηρίου διαβίωσης (θα συνεχίσει να ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες) οι ελεγκτικές φορολογικές αρχές θα «ξεσκονίζουν» τις μεταβολές των όλων των περιουσιακών στοιχείων, τις καταθέσεις, τα εισοδήματα, τις δαπάνες μέσω των πιστωτικών καρτών ακόμα και τα έξοδα στη ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και το τηλέφωνο.

Σχετικά διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών: 

Για τον προσδιορισμό του «κεφαλαίου» κάθε έτους, αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό, το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί.

Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων, αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς, επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών, είναι το «μη αναλωθέν κεφάλαιο» που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος. 

Get it on Google Play Download on the App Store