Σωστή λειτουργία των αμορτισέρ αυτοκινήτου

Τα αμορτισέρ ή αλλιώς αποσβεστήρες αποτελούν μέρος της ανάρτησης του αυτοκινήτου και ο σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν την σταθερότητα του, αλλά και την άνεση των επιβατών. Για να έχουν καλή λειτουργία και να κινούμαστε με ασφάλεια στο δρόμο παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές που θα αυξήσουν τη μακροζωία τους:

1. Το πρώτο και κυριότερο είναι να αποφεύγουμε τις λακκούβες και κακοτεχνίες του οδοστρώματος, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό στους γεμάτους ανωμαλίες δρόμους της χώρας μας. Προτιμότερο είναι να επιλέξουμε μια καθημερινή διαδρομή με το καλύτερο δυνατό οδόστρωμα.

2. Δε φορτώνουμε το αυτοκίνητο άσκοπα με περιττά βάρη και αφαιρούμε τυχόν βαριά αντικείμενα που έχουν ξεχαστεί στο πορτ μπαγκάζ. Επίσης, ποτέ δεν υπερβαίνουμε το μέγιστο δυνατό ωφέλιμο φορτίο, ενώ η φόρτωση πρέπει να γίνεται με ισομερή κατανομή του βάρους.

3. Αποφεύγουμε να ανεβάζουμε το αυτοκίνητο σε πεζοδρόμια. Εκτός από την ανάρτηση ταλαιπωρούνται και τα πλαϊνά των ελαστικών, των οποίων τα λινά μπορούν εύκολα να σπάσουν.

4. Δεν οδηγούμε συνεχώς στα όρια, όχι μόνο στις στροφές αλλά και στις ευθείες, όπως και στην πόλη με τα συνεχόμενα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις.

5. Τα αμορτισέρ πρέπει να ελέγχονται για την σωστή λειτουργία τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα και να αντικαθίστανται άμεσα όταν έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο έλεγχος πραγματοποιείται στα συνεργεία, βουλκανιζατέρ ή ΚΤΕΟ  που έχουν το ειδικό μηχάνημα μέτρησης (αμορτισερόμετρο).

6. Η επιλογή των νέων αμορτισέρ από το εμπόριο ή τις αντιπροσωπείες πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες μας, με βάση τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου και τη διαδρομή που συνήθως κινείται. Για παράδειγμα είναι άσκοπο να τοποθετηθούν σκληρά αμορτισέρ σε ένα αυτοκίνητο χαμηλής απόδοσης που κινείται κατά βάση στην πόλη, γιατί θα ταλαιπωρεί οδηγό και επιβάτες, ενώ πολύ πιθανό είναι να αρχίσουν να εμφανίζονται τριγμοί στο εσωτερικό από την καταπόνηση του αμαξώματος.

Τα αμορτισέρ είναι ένα σημαντικό εξάρτημα του αυτοκίνητου καθοριστικό για την ασφάλεια μας γιατί σε συνδυασμό με τα ελαστικά μας κρατάει σε επαφή με το δρόμο.

Διαβάστε ακόμα: 

Επιθετική οδήγηση και συνέπειες 

Πότε πρέπει να αλλάζω τα λάστιχα του αυτοκινήτου; 

Τι να κάνω αν βάλω βενζίνη σε diesel

Get it on Google Play Download on the App Store