1. Χρήση αντιηλιακής προστασίας
Η τοποθέτηση αντιηλιακής προστασίας στο παρμπρίζ ή στο ταμπλό εκτός από το ότι προστατεύει τις μεγάλες πλαστικές -και συνήθως μαύρες- επιφάνειες του ταμπλό από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, βοηθά κατά πολύ στο να αποφύγουμε το «κάψιμο» από το τιμόνι. Ιδανικός είναι ο συνδυασμός με αντιηλιακές μεμβράνες (δείτε εδώ προσφορές).
Κατά την είσοδό μας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει προτού εισέλθουμε σε αυτό, είναι να ανοίξουμε όλες τις πόρτες για λίγα λεπτά για να αποβληθεί ο καυτός αέρας που έχει εγκλωβιστεί σε αυτό. Ποτέ δεν αφήνουμε στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα το καλοκαίρι ούτε για ελάχιστα λεπτά κάποιον επιβάτη ή κατοικίδιο ζώο.
3. Ρύθμιση air condition
Δεν ρυθμίζουμε το air condition στην χαμηλότερη θερμοκρασία ούτε τις περσίδες των αεραγωγών προς τα πάνω μας γιατί λόγω ιδρώτα το πιο εύκολο που μπορεί να μας συμβεί είναι ψύξη. Μια καλή θερμοκρασία για τα αυτοκίνητα με ηλεκτρονικό κλιματισμό είναι οι 23-24 βαθμοί.
Για την καλύτερη δυνατή λειτουργία και απόδοση του air condition συνιστάται κάθε έτος να γίνεται η σχετική συντήρησή του, στην οποία περιλαμβάνονται η απολύμανσή του, η αντικατάσταση του φρέον, η αντικατάσταση του φίλτρου air condition (καμπίνας), η καταπολέμηση της κακοσμίας με χρήση ειδικού σπρέι κ.ο.κ.
5. Αφαίρεση ρετσινιού από το αμάξωμα
Οι σταγόνες ρετσινιού αφαιρούνται πολύ εύκολα με την χρήση καθαρού οινοπνεύματος. Σε ένα βαμβάκι ή μαλακό μακό ύφασμα ρίξτε αρκετή ποσότητα οινοπνεύματος και τοποθετήστε το γρήγορα στο ρετσίνι έτσι ώστε να διαλυθεί. Αφού αφαιρεθεί σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί και για καλύτερα αποτελέσματα περάστε την επιφάνεια με γυαλιστική αλοιφή.
Ποτέ δεν πλένουμε το αυτοκίνητο κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου γιατί τόσο το νερό όσο και η σαπουνάδα στεγνώνουν γρήγορα. Παράλληλα, η σαπουνάδα κολλάει στο αυτοκίνητο και δεν ξεβγάζεται εύκολα.
7. Προστασία από τις καυτές ακτίνες του ηλίου
Κατά τους θερινούς μήνες, η έκθεση του αυτοκινήτου στον καυτό ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σιγά – σιγά αρχίζει και δημιουργεί θαμπάδα στο χρώμα του αμαξώματος, ξεραίνει τα πλαστικά του εσωτερικού και ξεθωριάζει τις υφασμάτινες επενδύσεις. Όσοι αφήνουν πολλές ώρες το αυτοκίνητο εκτός κάποιου σκιερού μέρους, πιο αποτελεσματική και οικονομική προστασία προσφέρει η κουκούλα.
8. Υγρό υαλοκαθαριστήρων
Κρίνεται απαραίτητο να συμπληρώσετε το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων με ειδικό καθαριστικό, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο τα έντομα που λερώνουν το παρμπρίζ είναι λιπαρά, περιορίζοντας την ορατότητα και δεν αφαιρούνται με σκέτο νερό. Δείτε εδώ πως αλλάζουμε τους υαλοκαθαριστήρες.
9. Θερμός νερού
Ο θερμός νερού είναι άκρως απαραίτητος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, καθώς διατηρεί δροσερό το νερό, που μπορεί να χρειαστεί να πιει κάποιος επιβάτης ανά πάσα ώρα και στιγμή.
10. Τοποθέτηση καλυμμάτων στα καθίσματα
Τα καλύμματα στα καθίσματα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να προστατευτούν οι εργοστασιακές επενδύσεις του αυτοκινήτου από τον ιδρώτα και την σκόνη. Προτιμήσετε βαμβακερά καλύμματα που είναι πιο δροσερά και απορροφούν καλύτερα τον ιδρώτα. Πιο προσιτά σε τιμή και εύκολα στην τοποθέτηση είναι τα «πλατοκαθίσματα».
11. Ενυδάτωση των πλαστικών και τσιμουχών
Η ζέστη και οι καυτές ακτίνες του ήλιου ξεραίνουν και σκληραίνουν με τον καιρό τα πλαστικά μέρη του αμαξώματος και τις τσιμούχες. Η λίπανσή τους μπορεί να γίνει γρήγορα και με λίγα χρήματα με την χρήση ειδικού ενυδατικού σπρέι ή με απλή βαζελίνη.
Διαβάστε ακόμα:
Επιθετική οδήγηση και συνέπειες
Γιατί πρέπει να αλλάζω τα ελαστικά εμπρός – πίσω;
Πως οδηγούμε με ασφάλεια σε σήραγγες