Επικίνδυνα τα συστήματα πολυμέσων

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό ίδρυμα το οποίο ασχολείται με την ασφάλεια στους δρόμους, τα σύγχρονα συστήματα πολυμέσων με τις οθόνες αφής, είναι επικίνδυνα κατά την οδήγηση, καθώς αποσπούν την προσοχή του οδηγού.

Δείτε ακόμη: Η χειροποίητη κατασκευή της BMW Z4 GT3 (+video)

Στην έρευνα που έκανε συμμετείχαν 130 άτομα  τα οποία πήραν θέση πίσω από το τιμόνι 30 νέων μοντέλων και επεξεργάστηκαν τα συστήματα πολυμέσων. Το ίδρυμα, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γιούτα κατέληξε στο ότι τα σύγχρονα συστήματα πολυμέσων στα αυτοκίνητα, αποσπούν την προσοχή του οδηγού έως και 40 δευτερόλεπτα, ακόμη και σε απλές λειτουργίες όπως η αλλαγή ενός σταθμού.

Το αμερικάνικο ίδρυμα συμβουλεύει τους οδηγούς να μην κάνουν ενέργειες πολύπλοκες κατά την οδήγηση.

Από την πλευρά μας, εμείς στο autogreeknews.gr πολλές φορές έχουμε σχολιάσει αρνητικά την πολυπλοκότητα των συστημάτων πολυμέσων στα νέα αυτοκίνητα. Οι εταιρείες φαίνεται πως πλέον επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της τοποθέτησης μιας οθόνης αφής, αδιαφορώντας για την εργονομία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κατά την οδήγηση ο οδηγός πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα του στον δρόμο και όχι στην οθόνη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και η αίσθηση της αφής είναι σημαντική, καθώς έτσι μπορεί να αντιληφθεί που βρίσκεται ο διακόπτης που αναζητά, χωρίς να πάρει το βλέμμα του από τον δρόμο. Μία αίσθηση όμως που περνά σε δεύτερη μοίρα με τις οθόνες αφής που απαιτούν να τις κοιτάς για να πατήσεις σε συγκεκριμένο σημείο.  

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι του Ken Block

Αν και διαφωνούμε με τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα (καθώς το δείγμα είναι μικρό και το διάστημα εξοικείωσης που μπορεί να έχει κάποιος που μπαίνει σε 30 νέα μοντέλα ανύπαρκτο), συμφωνούμε ως προς το συμπέρασμά της αλλά και τις συμβουλές που δίνει το αμερικάνικο ίδρυμα.

Get it on Google Play Download on the App Store