Alfa Romeo Stelvio: Δείτε όλες τις λεπτομέρειες (+video)

Η Alfa Romeo Stelvio αποτελεί το δεύτερο νέο προϊόν της νέας γκάμας που ξεκίνησε η Giulia και αναμένεται να ενισχυθεί με πολλές νέες Alfa Romeo σε βάθος πενταετίας. Η ονομασία του πρώτου SUV της ιταλικής μάρκας προέρχεται από το μεγαλύτερο ορεινό πέρασμα στην Ιταλία και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το Stelvio μήκους 20 χιλιομέτρων και με πάνω από 75 στροφές.

To SUV Stelvio με μήκος 4,68 μ. και ύψος 1,65 μ. θυμίζει αρκετά την Giulia αλλά διαφέρει από αυτή σε πολλά σημεία και κυρίως στο πίσω άκρο. Η έκδοση Quadrifoglio που παρουσιάζεται στο Λος Άντζελες, διαθέτει επιπλέον πιο δυναμικού σχεδιασμού προφυλακτήρες, μαρσπιέ με ανθρακονήματα, καπό με αεραγωγούς, αεροτομή πίσω, διαχύτη, τέσσερεις απολήξεις των εξατμίσεων, το θρυλικό τετράφυλλο τριφύλλι κ.λπ.

Κάτω από το μυώδες καπό του Stelvio φιλοξενείται στην κορυφαία έκδοση Quadrifoglio ο αλουμινένιος V6 BiTurbo κινητήρας των 2.9 λτ. ισχύος 510 ίππων, συνδυασμένος με το αυτόματο 8άρι κιβώτιο. Την γκάμα των κινητήρων θα συμπληρώνει ο 2λιτρος turbo βενζίνης των 280 ίππων και 400 Nm ροπής με αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων. Προς το παρόν δεν γίνεται αναφορά για ντίζελ κινητήρα (τον 2.2 λτ. της Giulia), ενώ δεν ανακοινώθηκαν περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα: 8+1 νέες Alfa Romeo κηρύττουν πόλεμο στους Γερμανούς

Το καινούργιο Alfa DNA Pro, μέσω τεσσάρων προγραμμάτων λειτουργίας (Dynamic, Natural, Advanced Efficiency και Race), παραμετροποιεί ανάλογα την απόδοση επιμέρους συστημάτων του αυτοκινήτου. Επίσης, η τετρακίνηση Q4 περιλαμβάνει ένα ενεργό ενδιάμεσο κιβώτιο μεταφοράς ροπής με ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη νέας γενιάς και εμπρός διαφορικό. Υπό κανονικές συνθήκες, το Stelvio Quadrifoglio είναι 100% πισωκίνητο, ενώ όταν ανιχνευθεί μειωμένη πρόσφυση η αναλογία φτάνει έως το 50:50 ανά άξονα. Επίσης, η τεχνολογία Torque Vectoring της Alfa Romeo με τους δύο συμπλέκτες στο πίσω διαφορικό αυξάνει την ακρίβεια ελέγχων.

Η εμπρός ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια και άξονα «ημι-εικονικής διεύθυνσης» (semi-virtual steering axis), ο οποίος βελτιστοποιεί την απόσβεση της ανάρτησης, καθώς και την ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης. Στην πίσω ανάρτηση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα τεσσάρων και μισού συνδέσμων, μία ακόμα πατέντα της Ιταλικής φίρμας. Το σύστημα φρένων Integrated Brake System (IBS) της Alfa Romeο αποτελείται από αλουμινένια εξαρτήματα και κεραμικά δισκόφρενα.

Στα παραπάνω προστίθεται και το Chassis Domain Control (CDC) ή με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος του Stelvio Quadrifoglio που ελέγχει και διαχειρίζεται όλα ανεξαιρέτως τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου. Μαζί με το ιδανικό ζύγισμα ανά άξονα 50:50 και την χρήση ανθρακονήματος (άξονας μετάδοσης) και αλουμινίου σε διάφορά τμήματα (κινητήρας, αναρτήσεις, φρένα, πόρτες, εμπρός/πίσω φτερά, καπό και πόρτα χώρου αποσκευών), το Stelvio υπόσχεται κορυφαία οδηγικά χαρακτηριστικά ακόμα και στα όρια.

Δείτε την Alfa Romeo Stelvio και στο παρακάτω βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store