Δοκιμή Volkswagen Tiguan 1.4 TSI BMT 122 PS

Με το μικρότερο κινητήρα στην γκάμα του και την απουσία τετρακίνησης, το Tiguan αποκτά μια πρώτης τάξεως έκδοση με προσιτό χαρακτήρα. Η έκδοση αυτή με την ονομασία ΒlueMotion που είναι και η βασική του μοντέλου, κοστίζει 24.150 ευρώ και διακρίνεται για το οικονομικό του προφίλ, διατηρώντας παράλληλα πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, υψηλή ποιότητα κατασκευής και ασφαλές οδηγικό χαρακτήρα.

Με 122 ίππους και κατανάλωση μόλις 6,5 λτ./100 χλμ.

Η BlueMotion έκδοση του Tiguan εφοδιάζεται με τον υπερτροφοδοτούμενο 1,4 λίτρων TSI κινητήρα των 122 ίππων, ο οποίος διακρίνεται κυρίως για τις μικρές ποσότητες βενζίνης που απαιτεί και που διαμορφώνονται στα 6,5 λτ./100 χλμ. σε μεικτή χρήση (σύμφωνα με την VW). Ο κινητήρας αυτός κινεί αξιοπρεπώς το βάρους 1.501 κιλών αμάξωμα παρουσιάζοντας θετικό τράβηγμα και απόκριση στις χαμηλομεσαίες στροφές κυρίως, ενώ η λειτουργία του είναι ομαλή σε όλο το φάσμα περιστροφής του. Η κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου είναι και εκείνη εστιασμένη στην χαμηλή κατανάλωση, με την 6η έτσι να αποτελεί overdrive σχέση, ενώ για την επίτευξη αυτού του σκοπού, διαθέτει επιπλέον σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα και ομαλής λειτουργίας σύστημα Start-Stop, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσω του σχετικού διακόπτη που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, στη θέση του διακόπτη «off road» του τετρακίνητου Tiguan.

Ποιοτικό εσωτερικό με καλούς χώρους

To εσωτερικό του Tiguan BlueMotion είναι γνώριμο εφαρμόζοντας στοιχεία που έχουμε γνωρίσει και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας, ενώ διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο ποιότητας και τη στιβαρή συναρμογή των επιμέρους τμημάτων. Ο διάκοσμος είναι ευχάριστος με τον οδηγό να απολαμβάνει άνετη και υψηλά τοποθετημένη θέση οδήγησης και πολύ καλή εργονομία. Οι χώροι εξυπηρετούν με ευκολία 4 επιβάτες οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν καμία παραχώρηση, ωστόσο ο χώρος αποσκευών με όγκο 360 λίτρων κρίνεται μέτριος. Ωστόσο αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθεί στα 470 λίτρα μέσω της δυνατότητας μετακίνησης του πίσω συρόμενου καθίσματος (σύρεται σε μια διαδρομή 16 εκατοστών ενώ ρυθμίζεται και η κλίση της πλάτης, σε γωνία 23 μοιρών). Τον άνετο οικογενειακό προσανατολισμό του Tiguan ενισχύουν τέλος οι πολλές και μεγάλες σε χωρητικότητα θέσεις για μικροαντικείμενα.

Ανετο, ασφαλές και ευχάριστο οδηγικά

Το Volkswagen Tiguan 1.4 TSI BMT 122 PS συνδυάζει με ιδανικό τρόπο την άνεση με τη σταθερότητα, προσφέροντας παράλληλα ευχάριστη οδηγική αίσθηση. Η ανάρτηση διαθέτει αυξημένη διαδρομή και μαλακή ρύθμιση αποσβένοντας ιδανικά τις ανωμαλίες του δρόμου, χωρίς ωστόσο να επιτρέπει αυξημένες κλίσεις σε δρόμο με στροφές. Ετσι, το Tiguan προβάλει σταθερότητα σε αυξημένες ταχύτητες με τον οδηγό να λαμβάνει καλή αίσθηση από το μεταβαλλόμενο ηλεκτρομηχανικής υποβοήθησης σύστημα διεύθυνσης. Συνολικά η οδική του συμπεριφορά υπό πίεση είναι κατά βάση ουδέτερη με ελαφρώς υποστροφικές διαθέσεις, χωρίς εκείνες να ανησυχούν τον οδηγό με απότομες αντιδράσεις, ενώ αν τα όρια ξεπεραστούν, το ESP είναι πάντα έτοιμο να επαναφέρει την τάξη. Παρά την έλλειψη του συστήματος τετρακίνησης της Volkswagen (4MOTION), το δικίνητο Tiguan διατηρεί την 200 χλστ. απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος δίδοντας έτσι τη δυνατότητα κίνησης σε πατημένα εκτός δρόμου κομμάτια μέχρι εκεί που θέτει τα όρια η κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.

(+): Ποιότητα κατασκευής, οδική συμπεριφορά, επίπεδο εξοπλισμού, άνεση ανάρτησης

(-): Δύναμη κινητήρα στις υψηλές στροφές, χώρος αποσκευών 

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.390
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
122/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
200/1.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
10,9
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
185
Αστική (λτ./100 χλμ.)
8,3
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
5,5
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
6,5
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
152
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
258,4
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι 312 χλστ.
Πίσω φρένα
Δίσκοι 282 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρομηχανική
Μήκος (χλστ.)
4.426
Πλάτος (χλστ.)
1.809
Ύψος (χλστ.)
1.703
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.604
Βάρος (κιλά)
1.501
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
360-470
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
87%
Ασφάλεια παιδιού
79%
Ασφάλεια πεζού
48%
Επικουρικά συστήματα
71%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
24.150
Get it on Google Play Download on the App Store