Στα σχεδόν 50 χρόνια πορείας του Ford Fiesta, έκδοση RS δεν είδαμε ποτέ. Άλλο τα παλιότερα XR2 και τα τελευταία ST, που τα δεύτερα έφτασαν να ξεπερνούν τα 200 άλογα. Ο καημός ενός Fiesta RS δεν εκπληρώθηκε ποτέ, άσχετα από τα πόσα ανάλογα Escort και Focus κυκλοφόρησαν. Το «κτηνούργημα» που βλέπουμε πάντως, φροντίζει να διορθώσει τις αδικίες και για τις 7 γενιές του μοντέλου.
Η πέμπτη είχε για κορυφαία έκδοση το ST, με τον 2.0λιτρο ατμοσφαιρικό των 150 ίππων και 190 Nm. Δεν ήταν «σφαίρα», αλλά ούτε και «χελώνα» (0-100 σε 8,4 δλ., τελική 208 χλμ./ώρα). Την ίδια περίπου περίοδο, το κορυφαίο Focus «βομβάρδιζε» ανταγωνισμό και αυτιά με τη δύναμη και τον ήχο του πεντακύλινδρου υπερτροφοδοτούμενου 2.5 λτ., που έστελνε 305 ίππους και 440 Nm στους εμπρός τροχούς. Το Focus RS ήθελε 5,9 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και ξεπερνούσε τα 260 χλμ./ώρα τελικής, οπότε φανταστείτε τι πανικό θα έσπερνε με το ελαφρύτερο Fiesta. Αν χώραγε στο μηχανοστάσιο.
Εργοστασιακά ούτε καν, ωστόσο ο Stian Hafsengen φρόντισε αφενός να δημιουργήσει ένα Fiesta-Focus RS και αφετέρου ένα από τα ισχυρότερα αγωνιστικά ράλλυ του πλανήτη! Ο Νορβηγός μηχανικός και οδηγός αγώνων, που διατηρεί τη δική του ομάδα (Hafsengen Motorsport) πήρε ένα άκακο Fiesta ST και του άλλαξε τα πάντα: σασί, αμάξωμα, κινητήρα, μετάδοση, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάτω από το καπό μπήκε ο 2.5άρης τούρμπο της Volvo (από εκεί τον δανειζόταν η Ford), μαζί με σύστημα τετρακίνησης και σειριακό κιβώτιο. Αλλαγές όχι για να διαχειριστούν τα 305 άλογα του εργοστασιακού, αλλά τα 1.026 (μαζί με 1.146 Nm) που αποδίδει πλέον ο κινητήρας! Σε συνδυασμό με τα μόλις 1.000 κιλά του αμαξώματος, παίρνουμε μια αναλογία κιλών/ίππο στα επίπεδα των καλύτερων hypercars (κάτω από «άσο»). Όσο για το αποτέλεσμα επί του πρακτέου; Απολαύστε «ανεύθυνα» και ταξιδέψτε νοερά στις εποχές του Group B, όταν ούρλιαζαν τα Audi Quattro!