Το αυτοκίνητο που συντρίβει τα Koenigsegg (+video)

Χρειάζονται πολλά προσόντα από ένα αυτοκίνητο, έστω για να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιο Koenigsegg. Χρειάζονται, δε, απείρως περισσότερα για να καταφέρεις να σπάσεις ρεκόρ του. Το Czinger 21C ανήκει σε αυτή την εκλεκτή κάστα hyper-τετράτροχων, παίρνοντας εκδίκηση από το Jesko στη Laguna Seca.

Πριν δυο εβδομάδες, το σουηδικό hypercar μπήκε στην αμερικανική πίστα και σημείωσε νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου, με χρόνο 1.24.86. Μέχρι τότε το ρεκόρ άνηκε στο Czinger, που το 2021 είχε καταγράψει επίδοση 1.25.44. Ένα 21C το οποίο με τη σειρά του, είχε καταρρίψει τον χρόνο του Hennessey Venom F5 κατά 0,2 δλ. Με άλλα λόγια, η πρωτιά στη Laguna Seca ήταν αμερικανική υπόθεση μέχρι να αναλάβει το Jesko Attack. Οι Καλιφορνέζοι της Czinger δεν είχαν όρεξη για «εισβολείς», πηγαίνοντας σχεδόν αμέσως και πάλι στην ιστορική πίστα, ώστε να ανακτήσουν την κορυφή.

Αυτή τη φορά πήραν την hardcore εκδοχή του 21C, ονόματι Blackbird. Όπως γίνεται πασιφανές από τις γραμμές του αμαξώματος, η εξωτερική σχεδίαση έχει διαμορφωθεί από τις επιταγές της αεροδυναμικής. Όχι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά ιδιαιτέρως εντυπωσιακή μίξη αεραγωγών και αεροδυναμικών βοηθημάτων. Η διθέσια διαρρύθμιση είναι κατά το διαμήκη άξονα, με την καμπίνα να μιμείται τη διάταξη του κόκπιτ στα μαχητικά αεροσκάφη. Ο συνοδηγός κάθεται πίσω από το συνοδηγό, προκειμένου η μετωπική επιφάνεια του παρμπρίζ να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Η παραγόμενη κάθετη δύναμη είναι τέτοια που -θεωρητικά- το αυτοκίνητο θα μπορούσε να κινηθεί ανάποδα σε τούνελΣτα 160 χλμ./ώρα είναι ήδη 615 κιλά, ενώ στα 320+ χλμ./ώρα αγγίζει τους 2,5 τόνους!

 

Βάλτε τώρα στα παραπάνω ημισλίκ λάστιχα, επαγγελματία οδηγό αγώνων στο τιμόνι και έναν υβριδικό ατμοσφαιρικόV8 2.88 λίτρων. , που μπορεί να στροφάρει μέχρι τις 11.000 σ.α.λ.! Το 21C Blackbird φέρει δυο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε τροχό) στον εμπρός άξονα, οι οποίοι λειτουργούν και ως torque vectoring. Η συνολική ισχύς φτάνει τα 1.250 άλογα, με έξτρα 100 για μικρά χρονικά διαστήματα μέσω overboost. Έχοντας να κινήσουν μόλις 1.240 κιλά, με μια αδιανόητη αναλογία 992 γραμμαρίων ανά ίππο, οι επιδόσεις αναμενόμενα είναι αστραπιαίες: 0-100 χλμ./ώρα σε 1,9 δλ., 0-300 χλμ./ώρα σε 8,5 δλ., 0-400 χλμ./ώρα σε 21,3 δλ., 400άρι σε 8,1 δλ. και τελική ταχύτητα 452 χλμ./ώρα. Όσο γρήγορα επιταχύνει το 21C, άλλο τόσο βίαια επιβραδύνει: από τα 300 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 5,3 δλ. για να ακινητοποιηθεί, ενώ από τα 400 χλμ./ώρα «κοκαλώνει» σε 5,8 δλ. Συνολικά για το 0-400-0 χλμ./ώρα, θέλει 27,1 δλ. , αν και ακόμα δεν έχει μετρηθεί επίσημα.

Αντίθετα, μια χαρά επίσημα μετρήθηκε στη Laguna Seca, αφήνοντας το Koenigsegg Jesko στη σκόνη του. Το Czinger 21C Blackbird σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1.24.75, κόβοντας ένα δέκατο από το χρόνο και όλη τη χαρά από το Jesko Attack.

Get it on Google Play Download on the App Store