Έπειτα από ατελείωτα teasers και μια εξαντλητική διαδικασία εξέλιξης, που πέρασε από 18.000 γύρους δοκιμών και σκληραγώγηση στα πιο αφιλόξενα εδάφη του πλανήτη, ήρθε η ώρα το Kia Tasman να κάνει την επίσημη πρεμιέρα του. Το πρώτο αγροτικό της Kia, που σκοπό έχει να αλλάξει το status quo της κατηγορίας.
Κρίνοντας από την εμφάνιση, το Tasman έχει όλες τα προσόντα να τα καταφέρει. Ρηξικέλευθο παρουσιαστικό, που δεν μοιάζει με κανένα ανταγωνιστικό μοντέλο και διαχωρίζει μονομιάς τη θέση του από τα Toyota Hilux, Ford Ranger, Isuzu D-Max, VW Amarok και την υπόλοιπη σύνθεση του segment. Εδώ μιλάμε για αγροτικό «παλαιάς κοπής», σκληροτράχηλο, με ευθείες και κάθετες γραμμές να εντείνουν την αίσθηση όλων των διαστάσεων, εντονότατα προστατευτικά για εκτός δρόμου διαδρομές, αλλά και μεγάλη απόσταση από το έδαφος για τον ίδιο λόγο (224 χλστ. το απλό, 252 χλστ. η κορυφαία έκδοση X-Pro). Τα ακροβολισμένα μικρά φανάρια εμπρός-πίσω προκαλούν αίσθηση, όπως και το έντονα προτεταμένο εμπρός μέρος που κάνει το Tasman να θυμίζει αμερικανική νταλίκα (ή REO, για τις «παλιοσειρές»). Οι 17άρες ζάντες και τα μεικτά ελαστικά είναι στάνταρ, την ώρα που το X-Pro ανεβαίνει στις 18 ίντσες και ακόμα πιο εξειδικευμένα λάστιχα.
Εξίσου εντυπωσιακό εμφανίζεται και στις διαστάσεις ο «Ταζ». Το μήκος φτάνει τα 5.410 χλστ., το πλάτος τα 1.930 χλστ., το ύψος κυμαίνεται στα 1.870-1.920 χλστ. και το μεταξόνιο εκτείνεται στα 3.270 χλστ., ενώ εξίσου γενναιόδωρη σε μέγεθος είναι και η καρότσα. Για την ακρίβεια τοποθετείται στην κορυφή της κατηγορίας, με 1.173 λίτρα χώρου φόρτωσης. Το μήκος της φτάνει τα 1.512 χλστ., το πλάτος τα 1.572 χλστ. (1.186 χλστ. ανάμεσα στους θόλους των τροχών) και το βάθος τα 540 χλστ., με το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο να ανέρχεται σε 1.017-1.195 κιλά.
Μέσα, πάντως, ελάχιστα θυμίζει pick up το Tasman. Η ενιαία διάταξη των οθονών (12,3 ίντσες ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, άλλες 12,3 ίντσες το infotainment και μια μικρή 5 ιντσών ανάμεσά τους) δεσπόζει στην κορυφή του ταμπλό, όπως και οι ευθείες γραμμές. Η φαρδιά κεντρική κονσόλα κρύβει 33 λίτρα αποθηκευτικού χώρου, την ώρα που οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν 940 χλστ. «αέρα» για τα γόνατα. Η Kia αναφέρει πως το Tasman παίρνει την πρωτιά στην κατηγορία τόσο στο χώρο για τα γόνατα των πίσω, όσο και τις αντίστοιχες μετρήσεις για κεφάλι και ώμους. Ρόλο παίζει εδώ και η ρυθμιζόμενη κλίση της πλάτης των πίσω καθισμάτων, από 22 ως 30 μοίρες. Φυσικά, σε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο, δεν λείπουν τα ανακυκλωμένα/ανακυκλούμενα υλικά στην καμπίνα.
Στα μηχανικά μέρη τώρα, έχουμε ένα παραδοσιακό πλαίσιο τύπου σκάλας να πλαισιώνεται από ένα υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ βενζίνης, αλλά και ένα ντίζελ. Ο 2.2 CRDi των 210 ίππων και 441 Nm αναλαμβάνει τη βάση της γκάμας, συνδυαζόμενος με 6άρι χειροκίνητο ή 8άρι αυτόματο κιβώτιο. Ανεξαρτήτως μετάδοσης τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,4 δλ., ενώ η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 185 χλμ./ώρα. Ίδια τελική έχει και το 2.5άρι βενζινοκίνητο τούρμπο, ωστόσο οι 281 ίπποι (και τα 421 Nm) του 2.5 T-GDI επιταχύνει το -αποκλειστικά αυτόματο- Tasman στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός 8,5 δλ. Ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης είναι στάνταρ στις εκδόσεις X-Line και X-Pro, με το βασικό Base να διατίθεται και ως πισωκίνητο. Ειδικά για το X-Pro προσφέρεται ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ πίσω διαφορικό (e-LD), αλλά και το σύστημα X-Trek. Με αυτό ενεργοποιημένο, ο ρυθμός του οχήματος σε χαμηλές ταχύτητες ρυθμίζεται αυτόματα εκτός δρόμου, δίχως ο οδηγός να χρειάζεται να πατάει γκάζι ή φρένο.