Όσοι ζουν στην επαρχία γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους κινδύνους που κρύβουν τα ζώα στην οδήγηση, όταν πετάγονται στο δρόμο. Συνήθως κατσίκια, πρόβατα, αγελάδες και αλεπούδες συνθέτουν το πρόβλημα, αλλά ευτυχώς όχι σε ανησυχητική συχνότητα. Το ακριβώς αντίθετο λένε οι Αυστραλοί για τα καγκουρό, που αποτελούν πηγή καθημερινών ατυχημάτων. Η VW αποφάσισε να δώσει τέλος, εξελίσσοντας ένα ειδικό σήμα που τα διώχνει!
Για την ακρίβεια τα προειδοποιεί, ώστε να απομακρύνονται από τον περιβάλλοντα χώρο όταν διέρχεται αυτοκίνητο που φοράει το Roo (εκ του kangaroo) Badge. Η πρωτότυπη συσκευή σχεδιάστηκε από τη VW Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αποσκοπώντας στον περιορισμό των συγκρούσεων με τα συμπαθέστατα μαρσιποφόρα. Το 90% των ατυχημάτων με συμμετοχή ζώου εκεί, αφορά περιστατικά με καγκουρό. Πέρα από τα προφανή ζητήματα που δημιουργούν για τους οδηγούς (κινδύνους τραυματισμού λόγω απώλειας ελέγχου, υλικές ζημιές), η VW αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία και για να προστατεύσει τα άτυχα ζώα που μπορεί να βρεθούν άθελά τους στο διάβα ενός οχήματος.
Το RooBadge στην ουσία αποτελεί έναν συνδυασμό ραδιοπομπού και ηχείου, που εκπέμπει συχνότητες/ήχους στο φάσμα ακοής των καγκουρό. Οι συχνότητες αυτές προσομοιώνουν εκείνες που δέχονται τα αισθητήρια του ζώου σε περιπτώσεις κινδύνου, όταν λόγου χάρη τα καγκουρό επικοινωνούν μεταξύ τους για να προειδοποιήσουν το ένα το άλλο για τυχόν κινδύνους, ή όταν επιτίθεται κάποιο αρπακτικό (αετός, για παράδειγμα). Το αυτοκίνητο, που εν προκειμένω είναι το Amarok (ένα από τα δημοφιλέστερα pick up στην Αυστραλία), στέλνει ανάλογα σήματα δεκάδες μέτρα μπροστά και πλάγια, δίνοντας στα μακρύποδα να καταλάβουν ότι πρέπει να απομακρυνθούν ή έστω να μην πλησιάσουν στο σημείο. Το σύστημα, ωστόσο, δεν αποτελείται απλά από το σήμα (βγαίνει και σε ξεχωριστό πάνελ, στον προφυλακτήρα).
Το σύστημα πλοήγησης παίζει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς επιτρέπει στο RooBadge να αναγνωρίζει σε ποιες περιοχές είναι πιθανότερο να πεταχτεί καγκουρό βάσει πληθυσμιακής ανάπτυξης. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνδέεται με βάσεις δεδομένων που το ενημερώνουν μέχρι για ποιο είδος καγκουρό βρίσκεται σε κάθε περιοχή, ώστε να εκπέμπει τις κατάλληλες συχνότητες και ήχους! Το RooBadge λειτουργεί μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή στο infotainment, αξιοποιώντας και δεδομένα τηλεμετρίας. Δεν προξενεί εντύπωση πως χρειάστηκαν 3 χρόνια για να εξελιχθεί, ενώ η VW ήδη συζητά με συνεργάτες από Ευρώπη και Αμερική για τη διεύρυνση του πεδίου δράσης και σε άλλα ζώα.