Οι τετρακίνητες κατασκευές κατέχουν τα πρωτεία στις κόντρες, αλλά και τις στροφές. Οι δυο έξτρα τροχοί στη διαχείριση της ισχύος παρέχει ασύγκριτο πλεονέκτημα στα 4WD και AWD αυτοκίνητα (διαβάστε για τις διαφορές μεταξύ των δυο), ιδιαίτερα απέναντι στα μπροστοκίνητα που έχουν τους εμπρός τροχούς επιφορτισμένους τόσο με τη διεύθυνση του οχήματος, όσο και την κίνησή του. Είναι, όμως, απόλυτη η επικράτητηση;
Τι γίνεται, ας πούμε, όταν έχεις ένα μπροστοκίνητο ισχυρότερο από ένα τετρακίνητο και αυτόματο κιβώτιο αντί χειροκίνητου; Μικραίνει το κενό μεταξύ τους; Και αν ναι, πόσο; Μήπως τελικά η δύναμη και τα λογισμικά γυρίζουν τελείως το παιχνίδι υπέρ του FWD; Τις απαντήσεις δίνουν η BMW 128ti και το Toyota GR Yaris. Για το δεύτερο, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Έχει κερδίσει σχεδόν κάθε κόντρα που έχει συμμετάσχει, ενώ έφτασε στο σημείο να επικρατήσει σε πίστα ακόμα και απέναντι στο παντοδύναμο Nismo GT-R! Στο τεχνικό σκέλος έχουμε 1.600άρη τρικύλινδρο τούρμπο κινητήρα, με 261 ίππους και 360 Nm, 6άρι μηχανικό κιβώτιο, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση GR-FOUR, 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 5,5 δλ. και ηλεκτρονικά περιοριζόμενη τελική στα 230 χλμ./ώρα.
Δίπλα του παίρνει θέση η κορυφαία μπροστοκίνητη έκδοση της Σειράς 1. H 128ti είναι ο «υπαρχηγός» στη γκάμα της μικρομεσαίας BMW, πίσω από την τετρακίνητη 135i xDrive των 306 ίππων. Εδώ έχουμε τον ίδιο 2λιτρο τούρμπο τετρακύλινδρο, αλλά στους 265 ίππους και τα 400 Nm. Βλέπουμε, δηλαδή, πως η 128ti είναι πιο δυνατή από το GR Yaris, ιδίως στο σκέλος της ροπής (+30 Nm). Μαζί της, οι ταχύτερες αλλαγές και η απουσία ενδεχομένου «τσαφ» σε αυτές από το 8άρι αυτόματο Steptronic. Ακόμα κι έτσι, όμως, το εργοστασιακό νούμερο της επιτάχυνσης υστερεί του κορυφαίου Yaris, με 0-100 χλμ./ώρα σε 6,1 δλ. Η τελική πάντως είναι αρκετά υψηλότερη, περιοριζόμενη και εδώ ηλεκτρονικά, αλλά στα 250 χλμ./ώρα.
Για πάμε να δούμε αν η «Μπέμπα» καταφέρνει να κάνει την έκπληξη ή αν προστίθεται στη λίστα των «θυμάτων» του Toyota.