Η αλλαγή συμπλέκτη σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, πόσο μάλλον σε ένα supercar, είναι αρκετά χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Συνήθως πρέπει να «κατέβει» το κιβώτιο και να διαχωριστεί από τον κινητήρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση οι μηχανικοί, ανεβάζοντας αναλόγως το κόστος. Όσο δύσκολο κι αν νομίζει κάποιος ότι είναι, πάντως, μπροστά στο τι απαιτείται για να αλλάξει σετ η Ferrari F50, φαντάζει παιχνιδάκι.
Το αυτοκίνητο-μύθος που παρουσιάστηκε για να γιορτάσει το Μαρανέλο τα 50α του γενέθλια, δεν είναι απλά μια υπερ-κατασκευή. Μέχρι την έλευση του Mercedes-AMG One φέτος, και εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες ιδιοκατασκευές (βλέπε Caparo T1) που σπανίως δούλευαν, η F50 αποτελούσε ό,τι πιο κοντινό είχε δει η αυτοκίνηση σε Formula 1 δρόμου. Εν έτει 1995, οι Ιταλοί πήραν την 641 (γνωστή και ως F1-90) – του μονοθεσίου, δηλαδή, που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της F1 τη σεζόν του 1990, με τους Alain Prost και Nigel Mansell στο cockpit- και τη μετέτρεψαν σε αυτοκίνητο δρόμου!
Ο ατμοσφαιρικός 4.7 V12 προήλθε από τον αγωνιστικό Tipo 036 3.5 L, όντας απευθείας συνδεδεμένος με το ανθρακονημάτινο σασί. Τεχνοτροπία βγαλμένη κατευθείαν από την κορωνίδα του motorsport, όπως και η διάταξη των αναρτήσεων με τα push-rod αμορτισέρ. Η 641 ήταν από τα πρώτα μονοθέσια που χρησιμοποίησαν ημιαυτόματο κιβώτιο, ωστόσο η προσαρμογή του στις ανάγκες της καθημερινής οδήγησης (όσο οδηγεί κάποιος κάθε μέρα την F50) κρίθηκε αδύνατη. Τη θέση του πήρε ένα 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, μαζί με μπλοκέ διαφορικό και δίδισκο συμπλέκτη ξηρού τύπου, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των 520 ίππων στις 8.000 σ.α.λ. (με τον κόφτη στις 8.640) και των 471 Nm ροπής στις 6.700 σ.α.λ.
Παρότι λιγότερο σύνθετο από το 7άρι ημιαυτόματο της 641, το πάντρεμά του με τα αγωνιστικών προδιαγραφών μοτέρ-σασί ήταν πολύπλοκη υπόθεση. Ακόμα πιο πολύπλοκη/επίπονη/ταλαιπωρία είναι η συντήρησή του, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι -κυριολεκτικά- πρέπει να φύγει το μισό αυτοκίνητο για μια αλλαγή συμπλέκτη! H δαιδαλώδης αλληλουχία υποπλαισίων, αναρτήσεων και μετάδοσης σημαίνει πως απαιτείται η αφαίρεση ολόκληρου του τμήματος από τον κινητήρα και πίσω, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση των ανάλογων εξαρτημάτων. Κάτι που εξυπακούεται μόνο φθηνό δεν είναι, καθώς ανάλογα το κοστολόγιο του αρμόδιου συνεργείου, η αλλαγή συμπλέκτη στοιχίζει τουλάχιστον 7.000 ευρώ.