Η θέσπιση των ορίων ταχύτητας έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση, αναφορικά με το προς τα πού πρέπει να κινούνται οι νομοθέτες. Οι απόψεις διίστανται τόσο ως προς την αύξηση, όσο και τη μείωσή τους. Μια τριμερής έρευνα των American Automobile Association (AAA) – Humanetics – Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) ωστόσο, φανερώνει τις διαφορές στις συνέπειες όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Οι τρεις οργανισμοί επέλεξαν ένα Honda CR-V του 2010, που είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο (βάσει IIHS) των Η.Π.Α. με μέσο όρο ηλικίας τα 11,8 έτη (η συνηθέστερη ηλικία αυτοκινήτου στην Αμερική). Το ιαπωνικό SUV υποβλήθηκε σε δοκιμές μετωπικής πρόσκρουσης στα 40, 50 και 56 μίλια/ώρα (64, 80 και 90 χλμ./ώρα). Τα αποτελέσματα των δοκιμών, ήταν τα αναμενόμενα. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο περισσότερη η δομική παραμόρφωση του σασί και αυξημένες οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στα ανδρείκελα δοκιμών.
Στα 64 χλμ./ώρα η υποχώρηση του ταμπλό είναι ελάχιστη. Στα 80 χλμ./ώρα όμως, η παραμόρφωση της πόρτας του οδηγού, του ταμπλό και της περιοχής των ποδιών ήταν «αξιοσημείωτη» (όπως αναφέρει η έρευνα). Στα 90 χλμ./ώρα δε, οι ζώνες παραμόρφωσης υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό και οι αισθητήρες στις κούκλες κατέγραψαν δυνάμεις, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε πόδια και αυχένα. Μάλιστα, στα 80 και 90 χλμ./ώρα το κεφάλι του ανδρείκελου χτύπησε στο τιμόνι, παρά την ύπαρξη αερόσακου. Αποτέλεσμα που δύναται να επιφέρει κατάγματα στα οστά του προσώπου και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.
Ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey, δήλωσε σκωπτικά: «Τα αυτοκίνητα είναι πιο ασφαλή από ποτέ, αλλά μέχρι στιγμής, κανένα τους δεν μπορεί να αψηφήσει τους νόμους της Φυσικής. Όσο ταχύτερα πηγαίνει κάποιος, τόσο δυσκολότερο είναι να μειώσει την ορμή του σε βιώσιμο επίπεδο, ακόμα κι αν έχει χρόνο να φρενάρει».
Ο επικεφαλής οδικής ασφάλειας και έρευνας της AAA, Jake Nelson, ήταν απολύτως σαφής: «Η καλύτερη λύση δεν είναι η μεταβολή των ορίων ταχύτητας, αλλά η τήρησή τους. Κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας και παρουσία της τροχαίας αποτελούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα συμμόρφωσης με τα όρια ταχύτητας, άρα και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας».