Πώς καθαρίζουμε τα έντομα στο παρμπρίζ;

Η άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν χίλια καλά σαν εποχές, όμως ο οργασμός δραστηριότητας στη φύση έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη κινητικότητα εντόμων και λοιπών πετούμενων. Τα οποία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (ή ακόμα και σύντομης διαδρομής), έχουν την τάση να συναντιούνται με το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Η «χαλκομανία» από μυγάκια, κουνούπια, σφήκες και πολλά ακόμα έντομα μπροστά από τον οδηγό, πέρα από το αισθητικό σκέλος, πολύ περισσότερο επηρεάζει το πρακτικό. Τα έντομα στο παρμπρίζ δεν επηρεάζουν μόνο την ορατότητα, αλλά και τη συγκέντρωση του οδηγού. Θα σας έχει τύχει να «σκάσει» έντομο εκτός οπτικού πεδίου, όμως το μάτι να πηγαίνει ακούσια προς αυτό. Το ακόμα χειρότερο είναι πως η παραδοσιακή μέθοδος καθαρισμού, συνήθως επιδεινώνει την κατάσταση. Η ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων και η ρίψη πλυστικού πολλές φορές διασπείρει τα έντομα ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και ακόμα δυσχερέστερο οφθαλμικά στρώμα βρωμιάς.

Η καλύτερη λύση για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των ματιών και τον εκνευρισμό, είναι να καθαρίσουμε το παρμπρίζ πριν ξεκινήσουμε. Υπάρχουν διάφορα σπιτικά σκευάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ωστόσο θα επικεντρωθούμε σε αυτά που είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν και αποδεδειγμένα, είναι αποτελεσματικότερα. Ωστόσο ένα υγρό καθαριστικό τζαμιών και λίγο χαρτί κουζίνας, καλό είναι να βρίσκονται στο αυτοκίνητο, πριν από ένα ταξίδι, γιατί θα φανούν πολύ χρήσιμα.

Καθαριστικό τζαμιών

Το παρμπρίζ δεν παύει να είναι τζάμι. Οπότε ο καθαρισμός του, εναπόκειται στην τεχνοτροπία των παραθύρων του σπιτιού. Ψεκάζουμε με το ανάλογο καθαριστικό και καθαρίζουμε με πανάκι ή χαρτί κουζίνας, χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις.

Ξύδι

Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ξυδιού στο αυτοκίνητο, έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς. Εξίσου σωτήριο αποδεικνύεται και στον καθαρισμό του παρμπρίζ. Ιδανικά χρειαζόμαστε μπουκάλι σπρέι, αλλά αν δεν υπάρχει μας κάνει και μια μικρή λεκάνη. Αναμειγνύουμε 1 κούπα ξύδι και 1 κούπα νερό, ψεκάζουμε ή εμποτίζουμε ένα πανάκι με μικροΐνες και καθαρίζουμε. Παράλληλα, έχουμε μαζί μας και ένα μπουκάλι καθαρό νερό, για να ξεπλένουμε το πανί.

Μαγειρική σόδα

Εδώ μπαίνουμε σε πιο γαστρονομικά μονοπάτια. Είτε με ψεκαστήρι ή με λεκάνη, αναμειγνύουμε 4 κουταλιές της σούπας σόδα με 1 λίτρο ζεστό νερό. Και πάλι, ένα πανί με μικροΐνες θα μας βγάλει «ασπροπρόσωπους».

Σαμπουάν ή υγρό πιάτων

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε μερικές σταγόνες από σαμπουάν μαλλιών ή υγρό πιάτων. Προσθέτουμε περίπου μισό λίτρο – 750 ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Βουτάμε ένα σφουγγάρι και τρίβουμε απαλά. Αν δεν υπάρχει σφουγγάρι για πλύσιμο, μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και με αυτό για τα πιάτα, αλλά χρησιμοποιούμε μόνο τη μαλακή επιφάνεια.

WD-40 

Το γνωστό αντισκωριακό σπρέι πολλαπλών χρήσεων WD-40, αντιμετωπίζει επιτυχημένα και τα κολλημένα έντομα στο παρμπρίζ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το καθαριστικό τζαμιών.

Να σημειώσουμε πως όταν λέμε «ζεστό νερό», λογικά η θερμοκρασία βρύσης είναι ιδανική ένεκα καλοκαιριού. Επίσης, τα περισσότερα από τα διαλύματα μπορούν να αξιοποιηθούν για την αφαίρεση εντόμων και από τον προφυλακτήρα ή τη μάσκα. Απλά, δεν ξεχνάμε μετά τον καθαρισμό να ξεπλύνουμε με νερό, ώστε να αποφύγουμε προβλήματα στο χρώμα λόγω οξύτητας αυτών.

 

Get it on Google Play Download on the App Store