Η αλλαγή λωρίδας θεωρητικά θα έπρεπε να είναι κάτι πολύ απλό. Ανάβεις φλας, κοιτάς καθρέπτες και προχωράς ή όχι στον ελιγμό, αναλόγως αν έρχεται όχημα ή όχι. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο δύσκολη – και επίπονη.
Η μετακίνηση των οχημάτων μεταξύ λωρίδων συγκαταλέγεται στα αίτια πρόκλησης ατυχήματος, με την υψηλότερη συχνότητα. Είτε λόγω απροσεξίας, είτε από λάθος υπολογισμό, η σύγκρουση μεταξύ αυτού που ήδη κινείται και αυτού που εισέρχεται στη λωρίδα, είναι πολύ συχνή εικόνα στους δρόμους. Από τους πλέον ευάλωτους χρήστες, οι μοτοσικλετιστές. Τα δίκυκλα όχι μόνο είναι πιο επίφοβα λόγω εύθραυστης ισορροπίας (μια επαφή αρκεί για να τα «ξαπλώσει»), αλλά και γιατί καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.
Δείτε ακόμα: Audi RS 3 1.100 ίππων κάηκε σε κόντρα (+video)
Για παράδειγμα, όπως στο video που θα παρακολουθήσουμε, μια μηχανή μπορεί να κινείται στην δεξιά μεριά της λωρίδας. Ο οδηγός ενός επερχόμενου οχήματος -στην προκειμένη Ford F-150- μπορεί να κρίνει πως δεν χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή λωρίδας, αλλά μια μικρή μετακίνηση στα αριστερά. Κίνηση, όμως, που μικραίνει τον ζωτικό χώρο της μοτοσικλέτας και περιορίζει το περιθώριο λάθους. Το οποίο εδώ γίνεται, προφανώς γιατί ο οδηγός του μεγάλου pick up δεν ελέγχει τον δεξί καθρέπτη και κινείται με την αίσθηση. Νομίζει, δηλαδή, πως έχει προσπεράσει πλήρως, αλλά η μηχανή βρίσκεται ακόμα στο πλάι. Η συνέχεια; Αναμενόμενη.
Διαβάστε επίσης: Τι κάνουν οι Ιάπωνες όταν τους παραχωρείς προτεραιότητα;
Το πίσω μέρος του F-150 χτυπά τον μοτοσικλετιστή, που κάνει απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί όμως τελικά πέφτει. Η μοτοσικλέτα χτυπάει στο προστατευτικό στηθαίο και ο οδηγός του Ford φεύγει από το σημείο. Για καλή τύχη του αναβάτη, δεν είναι μόνος του. Οι υπόλοιποι από το κονβόι παίρνουν στο κυνήγι τον απρόσεκτο οδηγό, καλούν την αστυνομία και μετά από 8 χιλιόμετρα τον συλλαμβάνει. Η πτώση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη μηχανή, όμως ο άνθρωπος τη γλίτωσε με εκδορές και εγκαύματα. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως όλοι, κινούνται με περισσότερα από 150 χλμ./ώρα (95 μίλια/ώρα-152 χλμ./ώρα αναγράφει το κοντέρ της μοτοσικλέτας που απαθανατίζει το σκηνικό) και σίγουρα πολύ πάνω από το όριο ταχύτητας (65-85 μίλια/ώρα -105-137 χλμ./ώρα- είναι τα όρια στους αυτοκινητοδρόμους των Η.Π.Α.).