Κόντρες υπερβαρέων-βαρών στους 5,3 τόνους (+video)

Στημένα αυτοκίνητα σε ευθείες για να κοντραριστούν σε επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει, έχουμε παρακολουθήσει πάρα πολλές, από πολύ αργές κόντρες (δείτε εδώ), έως ταχύτατες με Porsche, Ferrari και Lamborghini. Εδώ όμως, έχουμε να κάνουμε με πάρα, μα πάρα, πολλά «κιλά» γκάζι!

Οι BMW X7 M60i και Mercedes GLS 580 συνθέτουν ένα από το βαρύτερο δίδυμο αυτοκινήτων που μπορεί να συναντήσει κανείς, με συνολικό βάρος άνω των 5,3 τόνων. Ελαφρύτερη μεταξύ τους η GLS, αλλά πολύ σχετική η χρήση της λέξης «ελαφρύ» έστω σε συγκριτικό βαθμό. Η ζυγαριά για την GLS 580 σταματά στα 2.639 κιλά, ενώ για την X7 M60i φτάνει στα 2.673 κιλά. Παρά το πολύ μεγάλο βάρος πάντως, αμφότερες οι Γερμανίδες μπορούν να κάνουν πραγματάκια με το γκάζι στο πάτωμα. Και οι δυο έχουν διτούρμπινους V8 κινητήρες κάτω από το καπό, με τον 4.0λιτρο της Mercedes να αριθμεί 517 ίππους και 730 Nm την ώρα που ο 4.4λτ. της BMW βρίσκεται στα 530 άλογα και 750 Nm.

Οι ομοιότητες συνεχίζουν στα συστήματα μετάδοσης, όπου συναντάμε ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα τετρακίνησης και αυτόματα κιβώτια (8 ταχυτήτων στην X7, 9 στην GLS), ενώ δεν λείπουν τα launch control. Τα επίσημα νούμερα επιδόσεων κάνουν λόγο για 0-100 χλμ./ώρα σε 4,7 δλ. για την M60i και 4,9 δλ. για την 580, οπότε αντιλαμβανόμαστε πως παρά το βάρος ελαφριού φορτηγού τα δυο γερμανικά SUV μπορούν να προσφέρουν συγκινήσεις στην ευθεία. Για την ακρίβεια όχι απλά να προσφέρουν, αλλά να ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Η X7 θέλησε μόλις 4,0 δλ. για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση, ενώ η GLS χρειάστηκε 0,2 δλ. (4,2 δλ.) – χρόνοι πρακτικά απίστευτοι για αυτοκίνητα που ζυγίζουν πάνω από 2,6 τόνους. Ποιο «φόρτωσε» το άλλο; Ένα κλικ μακριά η απάντηση.

Get it on Google Play Download on the App Store