Πολλά supercars και hypercars δεν οδηγούνται στην άσφαλτο καν, ελέω της μανίας των συλλεκτών με τη μεταπωλητική αξία. Το Rimac Nevera που βλέπουμε να μιμείται σκηνές από WRC δεν απασχολείται από τέτοιες έγνοιες, αφήνοντας ελεύθερα τα 1.914 άλογά του να παίξουν εκτός δρόμου.
Η Rimac Automobili, που πλέον έχει συγχωνευτεί με τη Bugatti, κέρδισε το σεβασμό της αυτοκινητικής κοινότητας με τα Concept One και Concept One S. Το Nevera είναι ο αντικαταστάτης αμφότερων, χρησιμοποιώντας 4 ηλεκτροκινητήρες και μια συστοιχία μπαταριών 120 kWh. Κάθε τροχός διαθέτει το δικό του μοτέρ, με τη συνολική απόδοση να ανέρχεται στα 1.914 άλογα και τα 2.360 Nm ροπής. Το Nevera ετοιμάζεται για μεγάλες μάχες με την Lotus Evija, αλλά και των υπολοίπων ηλεκτρικών hypercars που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται.
Το Nevera φτάνει τα 4.750 χλστ. μήκους, ξεπερνά τα 1.850 χλστ. πλάτους (1.854), αγγίζει τα 2.750 χλστ. μεταξονίου και περιορίζεται στα μόλις 1.208 χλστ. ύψους. Αμάξωμα και σασί κατασκευάζονται από ανθρακονήματα, όμως ακόμα κι έτσι ο συνδυασμός μπαταριών-ηλεκτροκινητήρων στέλνει τη ζυγαριά στα 2.150 κιλά. Μικρό το κακό, καθώς η κροατική εταιρία ανακοινώνει 0-100 χλμ./ώρα σε 1,85 δλ., 0-160 χλμ./ώρα σε 4,3 δλ., 0-300 χλμ./ώρα σε 9,3 δλ. και τελική ταχύτητα 412 χλμ./ώρα. Νούμερα που μάλλον κρύβουν μετριοφροσύνη, καθώς ένα Nevera προ-παραγωγής μετρήθηκε στα 3,61 δλ. για το 0-160 χλμ./ώρα και κάλυψε το 400άρι σε μόλις 8,58 δλ.!
Οι Κροάτες βρίσκονται στα τελευταία στάδια δοκιμών, καθοδόν για την έναρξη παραγωγής των 121 μονάδων – οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη πουληθεί. Η εταιρία του Mate Rimac κατασκεύασε τέσσερα πρωτότυπα, που ανέλαβαν τα βάσανα της εξέλιξης. Το συγκεκριμένο έχει το δυσκολότερο έργο, καθώς αφού κινήθηκε σε ακραίες θερμοκρασίες και λειτούργησε ως αυτοκίνητο test drive για υποψήφιους αγοραστές, καλείται τώρα να εξασφαλίσει την homologation στις δοκιμές πρόσκρουσης. Οι περιπέτειές του στο χώμα και τις λάσπες είναι από τις τελευταίες που θα απολαύσει, καθώς η μοίρα του 2 εκατ. ευρώ υπεραυτοκινήτου βρίσκεται στις μπαριέρες του Euro NCAP.