«Δαίμονας» Skoda Superb 720HP με μοτέρ RS 3! (+video)

Το Superb είναι εδώ και μια 23ετία (από το 2001) η ναυαρχίδα της Skoda. Μετρά ήδη 4 γενιές, με την τελευταία να παρουσιάζεται πριν λίγους μήνες και εν πολλοίς να κατευθύνει στον σχεδιαστικό προσανατολισμό της σημερινής γκάμας των Τσέχων. Το Superb, όμως, δεν είναι μόνο ντιζάιν και λούσα. Το ταχύτερο της Ευρώπης έχει το μοτέρ του Audi RS 3 στο μηχανοστάσιο, ρίχνοντας στις δραμαμίνες τους επιβάτες για να αντέξουν το γκάζι του!

Ο Γερμανός βελτιωτής RM-Performance έκανε το βήμα παραπάνω, μεταλλάσσοντας ένα αυτοκίνητο από την προηγούμενη γενιά του μοντέλου. Αντί να βελτιώσει τον 2.0λιτρο TSI, που υπό εργοστασιακές συνθήκες αποδίδει 280 ίππους, έβαλε στη θέση του τον 2.5 TFSI mega hatch από το Ίνγκολσταντ! Αρχικά ο κινητήρας ήταν «μαμά», αποδίδοντας 400 άλογα και 480 Nm. Όπως τα περισσότερα μοτέρ των γρήγορων μοντέλων του Group VW, δεν έμεινε για πολύ καιρό εργοστασιακό. Η ECU και οι πολλαπλές εισαγωγής-εξαγωγής αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα η ισχύς να φτάσει τα 720 άλογα και τα 830 Nm ροπής.

Το σύστημα τετρακίνησης του RS 3 ανέλαβε τη διαχείριση της τεράστιας ισχύος, αλλά βλέποντας το σπινάρισμα των εμπρός τροχών φαίνεται ξεκάθαρα ότι ζορίζεται. Ανάρτηση και φρένα δεν θα μπορούσαν να μείνουν ως είχαν, με το πρώτο σκέλος να αναλαμβάνει ένα ρυθμιζόμενο kit της Bilstein και το φρενάρισμα να εναπόκειται στο σύστημα πέδησης του RS 6. Από το κουπέ της Audi προέρχονται και τα καθίσματα, ενώ οι χρυσαφί 19άρες ζάντες περιβάλλονται από ελαστικά 255/35. Παρότι δυσκολεύονται να περάσουν τα 720 άλογα στο οδόστρωμα, καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα 0-100 χλμ./ώρα στα 3,32 δλ. Άπαξ και βρει πρόσφυση το «R-Sup3rb» όμως, τα ζόρια περνούν στο χρονόμετρο.

Το 0-200 χλμ./ώρα είναι ζήτημα 9,38 δλ., το 400άρι ολοκληρώνεται σε 10,77 δλ., η ρεπρίζ 100-200 χλμ./ώρα δεν θέλει περισσότερα από 6,06 δλ. και τα 300 χλμ./ώρα δεν έρχονται καθαρά λόγω κυκλοφοριακού, την ώρα που το κοντέρ δεν πάει πάνω από τα 260.

Get it on Google Play Download on the App Store