BMW M440d δείχνει σε VW Golf R τι εστί ντίζελ (+video)

Τα ντίζελ αυτοκίνητα πάντα θα έχουν κοινό, όσο κυνήγι κι αν υποστούν από τις νόρμες ρύπων. Βασικά όσο «διώκονται», τόσο περισσότερους πόντους κερδίζουν στις καρδιές του κοινού. Το πετρέλαιο εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα απόδοσης στην αμόλυβδη, αποδεικνύοντάς το όποτε βρίσκει την ευκαιρία ή αμφισβητείται. Η διδακτική αναμέτρηση μεταξύ BMW M440d και VW Golf R, εξυπηρετεί του λόγου το αληθές.

Για να ακριβολογούμε, βέβαια, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για επίδειξη δύναμης της κορυφαίας Σειράς 4 απέναντι στο γερμανικό hot hatch. Η M440d υπερτερεί σε κάθε αριθμητική σύγκριση, έχοντας τον 3λιτρο εξακύλινδρο εν σειρά twinturbo να παράγει 350 ίππους και 750 Nm ροπής, μόλις στις 1.750-2.250 σ.α.λ. Ισχύς που μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, μέσω του συστήματος xDrive. Αν ήταν πισωκίνητη, θα υπήρχαν αρκετές ελπίδες για το 320 ίππων και 420 Nm 2λιτρο τούρμπο Golf. Τώρα, όμως, το αποτέλεσμα της κόντρας μοιάζει με «φραγμένο» παιχνίδι στο κουπόνι του στοιχήματος.

Στην όλη αριθμολογία, ωστόσο, δεν έχουμε αναφέρει ακόμα ένα καίριο μέγεθος: το βάρος. Η 4άρα μπορεί να είναι ισχυρότερη και να διαθέτει 330 Nm παραπάνω, όμως ζυγίζει και σχεδόν 400 κιλά περισσότερο! Οι 350 ίπποι της αντιμετωπίζουν 1.830 κιλά, την ώρα που οι 320 του Golf καλούνται να τα βγάλουν πέρα με λιγότερο από 1,5 τόνο (1.476 κιλά). Μ’ αυτά και μ’ αυτά, έχουμε ντέρμπι. Η M440d όντως κυριαρχεί στο 400άρι και τις ρεπρίζ, όμως το VW R μένει κοντά της και δείχνει πως στα 800 μέτρα από στάση, θα γυρίσει το παιχνίδι. Κάτι που εν τέλει καταφέρνει. Με συνολικό σκορ 2-1 πάντως, η M440d παίρνει τη νίκη – αν και με λιγότερη άνεση από όση υπόσχεται η τεράστια διαφορά στη ροπή.

Get it on Google Play Download on the App Store