Πόσο καλά παρκάρουν τα ηλεκτρονικά; (+video)

Τα τελευταία χρόνια, και με την οδηγική λαιμητόμο που ακούει στο όνομα «αυτόνομη οδήγηση» να πλανάται πάνω από την πραγματική διαδικασία χειρισμού του αυτοκινήτου, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την παρουσία των ηλεκτρονικών συστημάτων. Οι υποστηρικτές δηλώνουν πως συνδράμουν το έργο του οδηγού και τον κρατούν ασφαλή, με τους επικριτές να διατρανώνουν πως πρακτικά…οδηγούν στη μετατροπή του σε VIP επιβάτη. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Όπως μας δείχνει η Genesis και το αυτόματο παρκάρισμα του GV60, κάπου στη μέση.

Το ηλεκτρικό crossover της premium φίρμας εξοπλίζεται προαιρετικά με το σύστημα Remote Start Park Assist, το οποίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να παρκάρει μόνο του δίχως καν να είναι μέσα ο οδηγός. Το Park Assist χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες περιμετρικά του αμαξώματος, ώστε να σκανάρει τον διαθέσιμο χώρο κάθε φορά και να κρίνει αν μπορεί ή όχι να εκτελεστεί μανούβρα παρκαρίσματος. Ο οδηγός μπορεί να βρει τη θέση στάθμευσης και μόνος του, ενεργοποιώντας το σύστημα προκειμένου να παρκάρει το όχημα. Αφού το επιλέξει, μπορεί να κατέβει από το GV60 (και στα G80/GV80), να πατήσει το ανάλογο κουμπί στο κλειδί και να παρακολουθήσει ένα αόρατο χέρι να κινεί το τιμόνι. Γιατί να το κάνει αφού στο τέλος θα πρέπει να κλειδώσει ο ίδιος το αυτοκίνητο, άρα δεν μπορεί να απομακρυνθεί (ας πούμε να κατέβει και να φύγει, γλιτώνοντας χρόνο), είναι άλλο θέμα.

Όπως θα δούμε στο video, το GV60 δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει όλες τις ενέργειες κατά μόνας, αρκεί να υπάρχει επάρκεια χώρου. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να παρκάρει «στον πόντο», όπως εξάλλου δεν το κάνει γενικά κανένα αντίστοιχο σύστημα οποιουδήποτε κατασκευαστή. Το 4,5 μέτρων Genesis αναμενόμενα θέλει περισσότερο χρόνο από τον οδηγό, καθώς τα συστήματα προσεγγίζουν την κατάσταση με πολύ χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις για λόγους ασφαλείας. Για τον ίδιο λόγο ακούγεται και η ανάλογη ηχητική ειδοποίηση. Το αυτοκίνητο δεν θα βάλει όπισθεν, θα κάνει δυο τιμονιές, λίγο μπροστά και τέλος. Απαιτεί μια κάποια υπομονή, γύρω στο 1 λεπτό. Για την ακρίβεια 42 δλ. όταν ο οδηγός είναι μέσα και 1 λεπτό 04 δλ. όταν απουσιάζει, καθότι στην πρώτη περίπτωση κινείται ταχύτερα λόγω της ανθρώπινης δικλείδας ασφαλείας.

Get it on Google Play Download on the App Store