Πώς κρατιέται μια Maserati με 302.000 χλμ; (+video)

Τα αυτοκίνητα με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ γενικά συνοδεύονται από μια άλφα επιφυλακτικότητα. Σίγουρα, υπάρχουν κατασκευές που «μηδενίζουν» απροβλημάτιστα το οδόμετρο, αλλά εξίσου σίγουρα σε αυτές πάρα πολύ δύσκολα να πετύχεις Maserati. Παρουσίες σαν αυτές με σήμα την τρίαινα κάνουν επιλεκτικές βόλτες, καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι τις έχουν είτε για τα Σαββατοκύριακα είτε για να τις χαζεύουν στα γκαράζ.

Η εν λόγω Quattroporte GTS δεν ανήκει στην πλειοψηφία, αναγράφοντας περήφανα στο κοντέρ της 301.934 χλμ. O 3.8 V8 twinturbo παράγει 530 ίππους και 650 Nm ροπής, επιταχύνοντας την εκλεπτυσμένη Ιταλίδα στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 4,7 δλ. και μέχρι τα 310 χλμ./ώρα. Άγνωστο πόσες από αυτές τις σχεδόν 302.000 χλμ. έχουν γίνει με το γκάζι τέρμα, ωστόσο λογικά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης χάρηκε το αυτοκίνητο στον ανοιχτό δρόμο. Τόσα χιλιόμετρα δίχως ταξίδια δεν επιτυγχάνονται, και με 500+ ίππους στο δεξί πεντάλ δύσκολα αντιστέκεσαι σε εθνική οδό με λίγη κίνηση. Οπότε μπορούμε να υποθέσουμε πως η GTS έχει κάνει τις τελικιασμένες βόλτες της.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, βέβαια, επικεντρώνεται στην κατάσταση που βρίσκεται, έπειτα από τόσες περιπέτειες. Οι Maserati δεν φημίζονται για την αξιοπιστία τους, ακόμα κι όταν δεν ξεπερνούν τις 1.000-1.500 χλμ. ετησίως. Ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να κρύβει μια Quattroporte με τόση «προϋπηρεσία», ενώ δεν αφήνει τις καλύτερες υποσχέσεις το γεγονός ότι το αυτοκίνητο έφτασε στο χώρο με οδική. Παρόλα αυτά πήρε μπροστά με τη μία, άσχετα που τα αμορτισέρ του καπό δεν μπορούν να το κρατήσουν ανοιχτό. Τα προβλήματα δεν γινόταν να λείπουν, καθώς η εξέταση του V8 έδειξε πως η αριστερή πλευρά κυλίνδρων έχει σημαντικά υψηλότερη συμπίεση από το κανονικό, ενώ βαλβίδες και πιστόνια φαίνονται σαν να έχουν συναντηθεί – όπερ εστί αστοχία στο σύστημα χρονισμού.

Το αναμμένο check engine δεν προξενεί εντύπωση, ούτε οι αρκετές λυχνίες που ενεργοποιούνται στο διαγνωστικό όταν συνδέεται στη θύρα OBD. Πίεση και θερμοκρασία λαδιού, πάντως, είναι μια χαρά. Γενικότερα από τη στιγμή που η Maserati παίρνει μπροστά και κινείται, αποδεικνύει ότι έχει ζωή μπροστά της. Ένα καλό rebuild χρειάζεται στον F154, αλλά κατά τα λοιπά κρατιέται σε αξιοπρόσεκτα καλή φόρμα.

Get it on Google Play Download on the App Store