Η Hyundai έχει ξεκαθαρίσει από το λανσάρισμα κιόλας του Santa Cruz, πως δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό pick up. To ίδιο, το αυτοκίνητο, βέβαια έχει αποδείξει πως μπορεί άνετα να ανταπεξέλθει και σε αυτό τον ρόλο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του 2.5άρη T-GDI κινητήρα και του χώρου φόρτωσης, που μπορεί να φιλοξενήσει από 729 έως 739 κιλά στην κορυφαία έκδοση. Ένας θερμοσίφωνας ζυγίζει πολύ λιγότερο, οπότε από θέμα βάρους δεν τίθεται θέμα μεταφοράς.
Τίθεται και παρα-τίθεται όμως, από άποψη χωροταξίας. Η καρότσα μετά βίας ξεπερνά τα 1,2 μέτρα μήκους, αποτελώντας μια από τις μικρότερες της κατηγορίας. Το Santa Cruz δίνει πρωτίστως σημασία στην εμφάνιση, δίχως να αμελεί εντελώς τα μεταφορικά του καθήκοντα, αλλά συγκριτικά με ένα κλασικό «αγροτικό» θα πρέπει να κάνεις πολλές παραχωρήσεις ή πατέντες, σε περίπτωση μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων. Ο θερμοσίφωνας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα βαρύς, όπως είπαμε, αλλά πιάνει πολύ χώρο (ανάλογα τη χωρητικότητά του, πάντα). Η κατά μήκος μεταφορά του σχεδόν αυτονόητα αποκλείεται, οπότε εκεί αναλαμβάνουν δράση οι ιμάντες και η εφευρετικότητα.
Ο οδηγός του Santa Cruz που θα παρακολουθήσουμε, έχει μπόλικα κι από τα δύο. Προκειμένου να μην καταφύγει σε πρόχειρες λύσεις με σχοινιά στην οροφή, τοποθετήσεις υπό γωνία και λοιπά περίεργα, απλά έβαλε τον θερμοσίφωνα όρθιο, τον έδεσε καλά, ασφάλισε την κούτα από όλες τις πλευρές και βγήκε στον αυτοκινητόδρομο. Εννοείται παρέμεινε στη δεξιά λωρίδα, κρατώντας ταχύτητα τόσο όση χρειάζεται για να μην προκαλεί πρόβλημα, και πήγε τον θερμοσίφωνα σαν κύριος, σπίτι του. Οι αεροδυναμικές αντιστάσεις εξυπακούεται ότι εκτινάχθηκαν, οπότε δεν υπήρχε νόημα να αναπτύξει περισσότερα χλμ./ώρα αφενός λόγω κατανάλωσης, αφετέρου -και απείρως πιο σημαντικά- για λόγους ασφαλείας. Ούτε να σκεφτούμε δεν θέλουμε στο τι θα γινόταν, αν έφευγε το θερμοσίφωνο από την καρότσα και έπεφτε πάνω σε κάποιον δύσμοιρο από πίσω.