Το Lada Iskra δεν έχει έκδοση Sport στην κανονική του γκάμα, όμως για χάρη των αγώνων στον πάγο όχι μόνο γίνεται τέτοιο, αλλά φτάνει στα 175 άλογα δίχως συνδρομή υπερτροφοδότη!
Το αγωνιστικό Iskra αποτελεί έργο της Lada Sport Rosneft, η οποία με άλλα λόγια αποτελεί την εργοστασιακή ομάδα της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην περίπτωση του Iskra Sport, παρατηρούμε ότι απουσιάζουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα. Ο λόγος πίσω από αυτή την ιδιόρρυθμη εικόνα για αγωνιστικό αυτοκίνητο, είναι ότι το πιο πρόσφατο σεντάν των Ρώσων δεν προορίζεται για χρήση σε πίστα. Τουλάχιστον όχι σε ασφαλτοστρωμένη πίστα, όπου θα χρειαζόταν κάθετη δύναμη (άρα και αεροτομές ή λοιπούς διαχειριστές των ροών του ανέμου). Το Iskra θα συμμετάσχει σε ένα πρωτάθλημα επί πάγου, παρόμοιου με του γνωστού Trophé Andros, αλλά με τη διαφορά ότι εδώ συμμετέχουν πιο νορμάλ οχήματα και αποκλειστικά ρωσικής προέλευσης (περισσότερο σαν ενιαίο Lada είναι).
Όπως παρατηρούμε, οι εξωτερικές αλλαγές του αγωνιστικού Iskra σε σχέση με το κανονικό περιορίζονται στα χρώματα/λογότυπα της LSR και τα χιονολάστιχα. Από μέσα, όμως, το ρωσικό μικρομεσαίο έχει αρκετά περισσότερα να πει. Καταρχάς, η παρουσία roll cage και υδραυλικού χειρόφρενου στην καμπίνα. Δεύτερον, η σφιχτότερη ανάρτηση και τα μεγαλύτερα φρένα από Vesta πίσω (απείραχτα τα μπροστά), για να δουλεύει αποτελεσματικότερα το χειρόφρενο ο οδηγός. Τρίτον και κυριότερα, ο βελτιωμένος 16βάλβιδος κάτω από το καπό.
Χάρη στην αντικατάσταση εμβόλων, στροφαλοφόρων, εγκεφάλου και πολλαπλών εισαγωγής/εξαγωγής, μαζί με τον υπερκυβισμό του μπλοκ κατά 200 κ.εκ., οι Ρώσοι μηχανικοί κατάφεραν να απομυζήσουν 175 ατμοσφαιρικά άλογα (και 200 Nm) από το 1.800άρι μπλοκ, την ώρα που το κανονικό Iskra δεν υπερβαίνει τους 106 ίππους (από 1.6 λίτρα)! H ισχύς εξακολουθεί να περνάει στους εμπρός τροχούς, αλλά πλέον μέσω 5τάχυτου σειριακού κιβωτίου και κανονικού μπλοκέ διαφορικού.