Κίνδυνος φυλάκισης λόγω 417 χλμ./ώρα στην autobahn

Στα τέλη του προηγούμενου έτους ήρθε στη δημοσιότητα ένα video, με μια Bugatti Chiron να αγγίζει τα 417 χλμ./ώρα (414 χλμ./ώρα έδειξε αρχικά το GPS) στην autobahn. Ταχύτητα πολύ κοντά στην ηλεκτρονικά περιοριζόμενη τελική των 420 χλμ./ώρα. Το πέρασμα έγινε από τον ζάπλουτο Τσέχο επιχειρηματία, Radim Passer, που είναι και ο κάτοχος του αυτοκινήτου. Κι από ό,τι φαίνεται, αυτή του η προσπάθεια ενδέχεται να τον φέρει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής!

Με το που έγινε viral το video, οι γερμανικές αρχές βρέθηκαν στα… «κάγκελα». Οι αντιδράσεις υπήρξαν τόσο έντονες, ώστε το θέμα αποτέλεσε θέμα συζήτησης στους κυβερνητικούς κύκλους του κρατιδίου της Σαξονίας, φτάνοντας τελικά μέχρι το γερμανικό Κοινοβούλιο! Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από την ανευθυνότητα που ενέχει η ανάπτυξη τέτοιων ταχυτήτων σε δημόσιους δρόμους, η έκθεση λοιπών χρηστών σε κίνδυνο, η εν δυνάμει πρόκληση σοβαρού ατυχήματος/δυστυχήματος και ούτω καθεξής. Μια συζήτηση εν πολλοίς αίολη, καθώς το κομμάτι autobahn όπου έγινε το πέρασμα δεν δεσμεύεται από όρια ταχύτητας. Οπότε η ενέργεια του Passer ήταν καθόλα νόμιμη. Μάλιστα, ο Τσέχος διευκρίνισε πως το «πάτημα» της Chiron έγινε τα χαράματα, ακριβώς για να έχει όσο το δυνατό ελάχιστη κίνηση ο δρόμος.

Αστυνομία και εισαγγελέας έψαξαν κάπου να βρουν «μπόσικα» τα επιχειρήματα του 58χρονου πολυεκατομμυριούχου (κοντά στα 400 εκατ. ευρώ η περιουσία του), ωστόσο η μη ύπαρξη ορίου ταχύτητας πρακτικά και αυταπόδεικτα τον αθώωνε. Επέμειναν στις αιτιάσεις περί έκθεσης τρίτων σε κίνδυνο, χρησιμοποιώντας τα πλάνα όπου η Chiron περνάει σαν σίφουνας δίπλα από άλλα οχήματα (χαρακτηριστικό το πλάνο με το VW Passat), ωστόσο και πάλι άκρη δεν έβρισκαν. Ο Passer κινείτο μεν του  «σκοτωμού», αλλά σε τμήμα δίχως όρια ταχύτητας και στην αριστερή λωρίδα.

Ως φαίνεται, το νομικό παράθυρο βρέθηκε μέσω της τοπικής επικεφαλής μεταφορών, Lydia Hueskens. Η Γερμανίδα υπογράμμισε πως «ο νόμος αναφέρει ρητά ότι μπορεί κάποιος να οδηγεί τόσο γρήγορα, όσο να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος του αυτοκινήτου. Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν συνέβη κάτι τέτοιο στην προκειμένη». Οπότε το «άνοιγμα», όσο μικρό κι αν είναι, έγινε. Εκτός αυτού, ακούγεται έντονα πως η αστυνομία εξετάζει τη σύνταξη κατηγοριών περί αυτοσχέδιου αγώνα, παρότι η Bugatti έτρεχε μόνη της! Αν τελικά σταθούν οι κατηγορίες, ο Passer θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα 2 χρόνια! Πιστεύουμε, πάντως, ότι οι πανάκριβοι δικηγόροι του δεν θα δυσκολευτούν να τον απαλλάξουν, αν φτάσει τελικά η κατάσταση σε εκείνο το σημείο.

Get it on Google Play Download on the App Store