Η Corvette Z06 κελαηδάει στο δυναμόμετρο (+video)

Η Corvette Z06 C8 έθεσε μια σειρά από ορόσημα όταν παρουσιάστηκε: ισχυρότερη και πιο πολύστροφη «Κορβέτα» όλων των εποχών, εκείνη που μπορεί να αναπτύξει τα περισσότερα G σε στροφές, αλλά και αυτή με την υψηλότερη ειδική ισχύ όλων. Τρία στα τέσσερα ρεκόρ αποκλειστική ευθύνη του μνημειώδους ατμοσφαιρικού flat-plane crank V8 των 5.5 λίτρων, με απόδοση 679 ίππων στις 8.400 σ.α.λ. (κόφτης στις 8.600 σ.α.λ.)! Άλλο να τα γράφεις ή να τα λες, όμως, άλλο να τα ακούς – και μάλιστα στον κλειστό χώρο, που εξασφαλίζει το δυναμόμετρο.

Ωραία όλα τα ρεκόρ που πετυχαίνει ο οχτακύλινδρος των Αμερικανών, αλλά πάνω και από αυτά τοποθετείται ο ήχος. Προσόν που ούτως ή άλλως ανέκαθεν χαρακτήριζε τα muscle cars, ακόμα κι όταν δεν πήγαιναν «βήμα» στα 80’s λόγω εκπομπών ρύπων και καταλυτών. Τότε μπορεί να είχαμε V8 5+ λίτρων να παράγουν 200 άλογα, αλλά από soundtrack έσκιζαν. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι χαμό μπορεί να προκαλέσει ένα υπερσύγχρονο μπλοκ αγωνιστικών καταβολών, που δίνει 123,45 ίππους ανά λίτρο και στροφάρει πάνω από τις 8.500 σ.α.λ. Η Hennessey αποφάσισε να μετρήσει τα πεπραγμένα του 5.5 V8, αλλά κυρίως να μας χαρίσει 2 λεπτά οργασμικών ντεσιμπέλ.

Η Z06 ανέβηκε στα ράουλα και έδωσε εξετάσεις, πετυχαίνοντας διφορούμενα αποτελέσματα. Η μέγιστη απόδοση κατέγραψε 600,36 ίππους στις 8.340 σ.α.λ. και 551 Nm ροπής στις 6.730 σ.α.λ., την ώρα που τα εργοστασιακά νούμερα αναφέρουν 679 άλογα στις 8.600 σ.α.λ. και 623 Nm στις 6.300 σ.α.λ. Το δυναμόμετρο δείχνει αρκετά χαμηλότερη ιπποδύναμη και ροπή, με τη δεύτερη μάλιστα να αποδίδεται σημαντικά υψηλότερα (+430 σ.α.λ. συγκριτικά με το εργοστάσιο). Το θέμα, όμως, είναι πως η Hennessey δεν αποσαφηνίζει αν η μέτρηση είναι στο στρόφαλο ή τους τροχούς. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε οι διαφορές στους αριθμούς δικαιολογούνται από τις απώλειες στη μετάδοση. Όπως και να ‘χει πάντως, η ουσία επικεντρώνεται στη μέγιστη ένταση που απαιτούν τα ηχεία για βέλτιστη απόλαυση.

Get it on Google Play Download on the App Store