Ελαστικά πρώτης τοποθέτησης ή aftermarket; (+video)

Πολλοί υποστηρίζουν πως τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μπει στο αυτοκίνητο. Παρότι επιλέγονται με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο ίδιος κατασκευαστής, η οικονομία κλίμακας δημιουργεί την εντύπωση πως σε πολλά μοντέλα, οι εταιρίες επιλέγουν «σολομώντειες λύσεις» για τα λάστιχα. Λόγω κόστους, κοινώς, τοποθετούνται ελαστικά που προσπαθούν να τα κάνουν όλα, δίχως να διαπρέπουν σε κάποιον τομέα.

Η αλήθεια είναι πως ένα ελαστικό πρώτης τοποθέτησης, καλείται να εκπληρώσει πολλές διαφορετικές προσδοκίες. Οφείλει να προσφέρει κράτημα σε στεγνό και βρεγμένο, να μην κάνει πολύ θόρυβο (ποιότητα κύλισης), να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη αντίσταση κύλισης (κατανάλωση), φυσικά να είναι ανθεκτικό και ούτω καθεξής. Οι επιμέρους προτεραιότητες κάθε τομέα, καθορίζονται από την εκάστοτε περίπτωση. Άλλες ανάγκες έχει ένα compact SUV, άλλες ένα hot hatch. Κατά πόσο ισχύει πως αν ψάξεις μόνος σου στην αγορά, θα βρεις καλύτερο λάστιχο από αυτό που βάζει ο κατασκευαστής;

To Tyre Reviews πήρε τη νέα BMW M3 και κατέδειξε τις διαφορές στο σχεδιασμό, τη σύσταση και την κατασκευή μεταξύ των Michelin Pilot Sport 4S, που τοποθετούν οι Βαυαροί από το εργοστάσιο, και του ίδιου ακριβώς ελαστικού, που βρίσκουμε στο βουλκανιζατέρ. Και οι διαφορές, τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο συνδυασμό αυτοκινήτου-ελαστικών, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές.

Καταρχάς, να σημειώσουμε πως τα ελαστικά της M3 (κι η M4 τα ίδια φοράει) είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτή. Η Michelin επένδυσε δυόμιση χρόνια στην εξέλιξή τους, δοκιμάζοντας 30 διαφορετικές εκδοχές σε 5 πίστες μέχρι να βρει την ιδανική για τις G80/G82. Οπότε, προφανώς υπάρχει τεράστιο επίπεδο εξειδίκευσης. Το οποίο φαίνεται, πρωτίστως, στη σύσταση. Την ώρα που το Pilot Sport 4S του εμπορίου αποτελείται από δυο ενώσεις, αυτό της M3 διαθέτει τις διπλές! Και μάλιστα κατανεμημένες ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, εν αντιθέσει με το κοινό 4S που έχει μια γόμα για τα πλαϊνά κι άλλη μία για το πέλμα.

Κατά συνέπεια, η διακύμανση στο τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά έντονη. Στο κέντρο δοκιμών της Michelin, σε στεγνό οδόστρωμα, η M3 γυρνάει 2 δλ. ταχύτερα με τα εργοστασιακά από ό,τι με τα aftermarket ελαστικά! Στο βρεγμένο τώρα, η κατάσταση αντιστρέφεται. Τα Pilot 4S του εμπορίου αποδεικνύονται ταχύτερα, με διαφορές 1,5-1,7 δλ. Έκβαση αναμενόμενη, καθώς οι Γάλλοι έδωσαν περισσότερη έμφαση στην ταχύτητα σε στεγνό -ιδίως σε πίστα- όταν εξέλισσαν τα ελαστικά των M3/M4.

Get it on Google Play Download on the App Store