Επικών διαστάσεων SUV το νέο Skoda Epiq

Τα Skoda Enyaq και Enyaq Coupe αποκτούν μικρότερο αδελφάκι, καθώς οι Τσέχοι παρουσιάζουν το τρίτο κατά σειρά ηλεκτρικό SUV τους. Σε μορφή πρωτοτύπου ακόμα, αλλά το λανσάρισμα του Epiq ήδη συνιστά επιβεβαιωμένη είδηση.

Το νέο SUV από τη Μλάντα-Μπόλεσλαβ υιοθετεί τις φουτουριστικές γραμμές της τεχνοτροπίας Modern Solid, που έκανε πρεμιέρα στο πρωτότυπο Vision 7S. Η καινούργια σχεδιαστική ταυτότητα της Skoda εκφράζεται από την αλλαγή του παραδοσιακού σήματος σε γράμματα, το επιθετικό μοτίβο που εντείνει την αίσθηση του πλάτους, τα λεπτά φωτιστικά σώματα που ενώνονται μέσω λωρίδας LED και τις κάθετες γραμμές στους προφυλακτήρες. Η μάσκα που γνωρίζουμε από τα σημερινά μοντέλα συνεχίζει, όμως εδώ πλαισιώνεται από εξαιρετικά λεπτά DRL φωτιστικά σώματα και έντονα μυώδες μοτίβο, που πλαισιώνεται από 7 κάθετες γρίλιες στον προφυλακτήρα.

Το Epiq τοποθετείται κάτω από τα Kamiq και Karoq σε επίπεδο διαστάσεων, με το μήκος να τοποθετείται στην περιοχή των 4,1 μέτρων (4,39 μ. το Karoq, 4,24 μ. το Kamiq). Παρόλα αυτά, χάρη στην ηλεκτρική του φύση και την τοποθέτηση της μπαταρίας χαμηλά στο πλαίσιο, καταφέρνει να επισκιάσει αμφότερα στο χώρο αποσκευών, με μια εντυπωσιακή χωρητικότητα της τάξης των 490 λίτρων! Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το Kamiq δεν ξεπερνά τα 400. Στο εσωτερικό κυριαρχεί η οθόνη αφής του infotainment, ο μικρός ψηφιακός πίνακας οργάνων πίσω από το νέο τιμόνι (που επίσης δεν έχει το βέλος της Skoda, αλλά γράμματα) και ο μινιμαλισμός, ο οποίος ωστόσο δεν παραμελεί την παρουσία κανονικών κουμπιών στην κεντρική κονσόλα.

Η Skoda δεν ανακοίνωσε τεχνικές προδιαγραφές πέραν της  αυτονομίας των 400 χλμ., αλλά επιβεβαίωσε ότι το νέο της EV θα είναι συμβατό με αμφίδρομη φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη μπαταρία για να τροφοδοτούν ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, στο εργοστάσιο του VW Group στην Παμπλόνα της Ισπανίας, δίπλα στα όμορα VW ID.2 και Cupra Raval. Και τα τρία μικρά ηλεκτρικά crossover θα χρησιμοποιούν μια αναβαθμισμένη εκδοχή της πλατφόρμας MEB, μοιραζόμενα κινητήρες και συστοιχίες. Το καλύτερο; Σκοπός η βασική τιμή να ορίζεται στις 25.000 ευρώ!

Get it on Google Play Download on the App Store