Η Dacia ετοιμάζεται για το Ντακάρ (+video)

Dacia είχε γνωστοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο πως θέλει να συμμετάσχει στο Ράλλυ Ντακάρ, με πλήρως εργοστασιακή συμμετοχή και τον υπερμέγιστο Sebastien Loeb στα πηδάλια. Στις αρχές του έτους μας έδειξε πώς θα το κάνει, παρουσιάζοντας το θηριώδες Sandrider, και σήμερα έχουμε τα πρώτα πλάνα από τις δοκιμές των Ρουμάνων (Γάλλων βασικά) εν όψει του σκληρότερου αγώνα στον πλανήτη.

Μετά από έλεγχο συστημάτων στο Millbrook Proving Ground στη Μεγάλη Βρετανία , η ομάδα της Dacia πέρασε τέσσερις ημέρες στο Sweet Lamb Proving Ground στην Ουαλία,  από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2024. Στη συνέχεια, η ομάδα ταξίδεψε στο Château de Lastours στη Γαλλία για άλλες τέσσερις ημέρες εντατικών δοκιμών (από 27 έως 31 Μαΐου), όπου οι τρεις οδηγοί (Sebastien Loeb, Cristina Gutiérrez και Nasser Al-Attiyah) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το Sadrider, σε βραχώδη και δύσκολα εδάφη. Η Gutiérrez πήρε το τιμόνι του αυτοκινήτου για δύο ημέρες στην Ουαλία, πριν ο 9άκις πρωταθλητής του WRC αναλάβει καθήκοντα για μιάμιση μέρα. Ο 5 φορές νικητής του Ντακάρ, Al-Attiyah, επίσης έπιασε στα χέρια του το Sandrider, για δυο ημέρες στη Γαλλία.

Συνολικά διεξήχθησαν κοντά στα 1.000 χλμ. δοκιμών, με τα 270 εξ αυτών να καταγράφονται μόνο την πρώτη μέρα. Το ειδικά εξελιγμένο αυτοκίνητο για αγώνες rally raid δεν έχει καμία σχέση με τα Sandero και Duster. έχοντας σχεδιαστεί από «λευκή κόλλα» με έναν και μόνο σκοπό: τη διάκριση στη θρυλική διοργάνωση αντοχής (και επιβίωσης). Το monocoque πλαίσιο και το ανθρακονημάτινο αμάξωμα έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με την Prodrive, ενώ το ίδιο ισχύει για την καρδιά του «κτήνους». Ένας 3.0 V6 twinturbo αναλαμβάνει τους τέσσερις τροχούς του Sandrider, παράγοντας 360 ίππους και 539 Nm μέσω της καύσης συνθετικών καυσίμων (χορηγίας Aramco μάλιστα). Ένα 6άρι σειριακό κιβώτιο και τρία μπλοκέ διαφορικά φροντίζουν για το διαμοιρασμό της ισχύος, με τους Ρουμάνους να αναφέρουν πως το Sandrider είναι 15% ελαφρύτερο, 10% πιο αεροδυναμικό και σηκώνει το ρύγχος 40% λιγότερο στα άλματα, συγκριτικά με παρόμοια αγωνιστικά άλλων κατασκευαστών.

Get it on Google Play Download on the App Store