«Καπέλο» 100% ο Καναδάς στα κινεζικά αυτοκίνητα

Τα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν σπείρει παγκόσμιο πανικό με τις πωλήσεις τους, οδηγώντας τη μια χώρα μετά την άλλη σε επιβολή δασμών. Το παράδειγμα της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έρχεται να ακολουθήσει ο Καναδάς, επιβάλλοντας «χαράτσι» 100% σε κάθε νέο ηλεκτρικό όχημα Made in China που περνάει το τελωνείο.

Η ανακοίνωση ήρθε χθες από τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος μίλησε για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατηγόρησε τους Κινέζους για παραβίαση διεθνών εμπορικών κανονισμών: «Η Κίνα δεν τηρεί τους ίδιους κανόνες με άλλες χώρες. Μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενη τακτική αθέμιτου ανταγωνισμού, που αντίκειται σε κάθε έννοια διεθνούς αγοραστικής σύμπνοιας, ο Καναδάς λαμβάνει μέτρα σε συνεργασία με άλλες οικονομίες του πλανήτη». Η επιβάρυνση φτάνει το 100% της φορολόγησης των εισαγωγών από άλλες χώρες, περιλαμβάνοντας οτιδήποτε κινείται με ηλεκτροκινητήρα: αυτοκίνητα, φορτηγάκια, λεωφορεία, πατίνια, scooter, τα πάντα. Μάλιστα το «χαράτσι», που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δεν αφορά μόνο κινεζικές εταιρίες, αλλά κάθε τι εισαγόμενο από εκεί οιονδήποτε συμφερόντων. Με άλλα λόγια κάθε όχημα κινεζικής προέλευσης, ασχέτως μάρκας (Tesla, για παράδειγμα), εμπίπτει στους νέους κανονισμούς.

Φυσικά η κινεζική πλευρά δεν γινόταν να αφήσει αναπάντητο κάτι τέτοιο, με αξιωματούχους της πρεσβείας στον Καναδά να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και να δηλώνουν πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία των κινεζικών επιχειρήσεων. Η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Καναδά έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις  της βιομηχανικής υπερδύναμης με τη Δύση, με φόντο το διεθνές εμπόριο. Δεκάδες δυτικά κράτη κατηγορούν το Πεκίνο για τακτικές εξολόθρευσης του ανταγωνισμού τόσο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όσο και σε τομείς σχετικούς με την ενέργεια (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και τα συναφή).

Get it on Google Play Download on the App Store