Το εσωτερικό θα πρέπει να αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα αγοράς ενός αυτοκινήτου, από ό,τι ας πούμε η εμφάνιση. Εκεί περνούν το 99% του σχετιζόμενου χρόνου οδηγός και επιβάτες, εκεί θα πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη σημασία, αλλά και εκεί παρατηρείται συγκέντρωση επικίνδυνων -μέχρι καρκινογόνων- υλικών σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα!
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το American Chemical Society, θα μας κάνει να ψάχνουμε τον αφρό στα καθίσματα και το ταμπλό. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 155 συμμετέχοντες και αφορούσε την οδήγηση αυτοκινήτων από το 2015 έως σήμερα, παρατηρείται στην καμπίνα το στοιχείο TCIPP (τριφωσφορικό οξύ). Ένα επιβραδυντικό καύσης που απαντάται κυρίως στη γέμιση των καθισμάτων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και στο ταμπλό, με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης πυρκαγιάς σε περίπτωση εκδήλωσης. Το TCIPP συνδέεται με καρκινογόνα ευρήματα τοξικολογικών εξετάσεων σε ποντίκια, οπότε δεν λες ότι είναι και η πιο ασφαλής ουσία για να ζεις μαζί της.
Οι δοκιμές του ACS έδειξαν πως στο 99% των εσωτερικών, παρατηρούνται συγκεντρώσεις TCIPP. Ειδικά σε ζεστές συνθήκες, που ευνοούν την έκλυση ουσιών από τα υλικά, οι ποσότητες ήταν 2 ως 5 φορές υψηλότερες συγκριτικά με κανονικές ή ψυχρές θερμοκρασίες. Για πόσο τρισφωσφορικό οξύ μιλάμε, τώρα; Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν από 0,2 ως 11.600 νανογραμμάριο ανά γραμμάριο. Ένα νανογρ. ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων η καμπίνα – υπό κανονικές συνθήκες. Σε καύσωνες, όμως, ή/και όταν το αυτοκίνητο έχει ξεχαστεί να «ψήνεται» στον ήλιο, τότε η κατάσταση αλλάζει.
Για αυτό και ανοίγουμε κατευθείαν όλα τα παράθυρα σε τέτοιες περιπτώσεις. Όχι μόνο για να δροσιστεί η καμπίνα, αλλά και για να αποσυμφοριστεί η ατμόσφαιρα από τις αναθυμιάσεις των υλικών. Το ίδιο ισχύει και με την ενεργοποίηση του κλιματισμού, εννοείται όχι στην ανακύκλωση, που διώχνει τον ζεστό και «δηλητηριασμένο» αέρα μακριά από την καμπίνα.