Τους θερινούς μήνες, η πρώτη κίνηση που κάνει κάθε οδηγός με το που μπαίνει στο αυτοκίνητο, είναι να θέτει σε λειτουργία το air condition. Στα μοντέλα με ηλεκτρονικό κλιματισμό αυτό γίνεται αυτομάτως, αν προηγουμένως δεν έχει απενεργοποιηθεί, όταν έχει σβήσει ο κινητήρας. Ωστόσο καλό είναι να τίθεται εκτός λειτουργίας γιατί η εκκίνηση του μοτέρ μαζί με τον κλιματισμό επιβαρύνει τον συμπιεστή και την μπαταρία.
Κάποιοι (αν όχι οι περισσότεροι), πιθανώς θα έχετε αντιληφθεί ή μυρίσει για την ακρίβεια, ότι στην ενεργοποίηση του κλιματισμού βγαίνει από τους αεραγωγούς μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Πού οφείλεται όμως αυτή η κακοσμία; Κυρίως στην υγρασία που έχει παγιδευτεί στο εσωτερικό του κλιματισμού, όπου έχουν αναπτυχθεί μύκητες. Παράλληλα, ένα φίλτρο καμπίνας που δεν έχει αλλαχτεί εντείνει τη μυρωδιά μούχλας, σε σημείο μάλιστα που να κόβει την ανάσα.
Για να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα, η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο οδηγός/κάτοχος του οχήματος, είναι να πάει σε συνεργείο για να κάνει μια συντήρηση του συστήματος κλιματισμού. Αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ετησίως και όχι όποτε το… θυμηθεί. Άλλωστε το κόστος είναι χαμηλό αλλά άκρως απαραίτητο για θέματα υγιεινής. Ένα ολοκληρωμένο service περιλαμβάνει αλλαγή φίλτρου καμπίνας και απολύμανση, ενώ αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να συμπληρωθεί φρέον, στην περίπτωση που ο αέρας που βγαίνει δεν είναι τόσο κρύος. Παράλληλα, ένα σπρέι που είναι κατάλληλο για την απομυκητίαση των αεραγωγών καλό είναι να υπάρχει και να χρησιμοποιείται.
Αν πάλι η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι πολύ βρώμικη, τότε επιβάλλεται βιολογικός καθαρισμός, γιατί στην ανακύκλωση αέρα, η σκόνη και οι διάφορες βρομιές θα προκαλέσουν πάλι γρήγορα άσχημη μυρωδιά. Άλλωστε πολλοί περνούν πολλές ώρες στο αυτοκίνητό τους με κλεισμένα τα παράθυρα και την ανακύκλωση, οπότε ο αέρας που εισπνέουν θα πρέπει να είναι όσο πιο καθαρός γίνεται.