Κάθε αυτοκίνητο από τη στιγμή που είναι παρκαρισμένο στο δρόμο, κυκλοφορεί, μπαίνουν επιβάτες και χρησιμοποιείται γενικότερα για τις καθημερινές μετακινήσεις, είναι δεδομένο ότι θα βρωμίσει εξωτερικά και το εσωτερικό του. Το πλύσιμο με σαπουνάδα στο αμάξωμα και ο καθαρισμός της καμπίνας με ηλεκτρική σκούπα και βρεγμένο πανάκι, πολλές φορές δεν αρκούν.
Το ρετσίνι που θα στάξει πάνω στο αυτοκίνητο ειδικά τους θερινούς μήνες, λεκέδες και τσίχλες στα καθίσματα, μέχρι και η απολύμανση των διαφόρων χειριστηρίων, είναι καταστάσεις που έρχεται αντιμέτωπος ο οδηγός ενός αυτοκινήτου. Για όλα αυτά και πολλά ακόμα υπάρχει η λύση με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και κοστίζουν πολύ λίγα χρήματα, όπως είναι η καθαρή βενζίνη και το οινόπνευμα (αλκοολούχος λοσιόν και όχι οξυζενέ).
Αφαίρεση ρετσινιού
Οι σταγόνες από ρετσίνι δέντρου που έχουν πέσει στο αυτοκίνητο, δεν φεύγουν με νερό και σαπούνι, παρά εύκολα και γρήγορα με οινόπνευμα. Παίρνουμε ένα κομμάτι βαμβάκι ή μαλακό βαμβακερό ύφασμα και ρίχνουμε αρκετό καθαρό οινόπνευμα γιατί εξατμίζεται γρήγορα. Το τοποθετούμε στο ρετσίνι για να το μουλιάσει και να το λιώσει. Αφού απομακρυνθεί ξεπλένουμε μετά με νερό και σαπούνι ή περνάμε τοπικά το σημείο με μια αλοιφή γυαλίσματος.
Χρήστη οινοπνεύματος στο εσωτερικό
Το πιο κατάλληλο απολυμαντικό για το εσωτερικό του αυτοκινήτου, είναι το καθαρό οινόπνευμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση – καθαρισμό του τιμονιού, του επιλογέα ταχυτήτων, του χειρόφρενου, των χειρολαβών στις πόρτες, των χειριστηρίων στην κονσόλα, τους μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού και τις περισσότερες γενικότερα επιφάνειες που πιάνουν οι επιβάτες. Όχι για τον καθαρισμό της οθόνης του infotainment. Για να φύγουν οι δαχτυλιές και η σκόνη αρκεί ένα ελάχιστα βρεγμένο πανάκι ή ακόμα καλύτερα καθαριστικό για οθόνες κινητού, PC, τηλεόρασης κ.λπ.
Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσετε τις επενδύσεις των καθισμάτων καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Προσέξτε όμως να μη χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα και αποφύγετε την απορρόφησή του. Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα χαλάσει το δέρμα ούτε τη δερματίνη όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό. Οπότε μεγάλη προσοχή εδώ και μην τρίβετε έντονα τα καθίσματα ή άλλες επιφάνειες καλυμμένες με δέρμα.
Όλος ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με πανί από μικροΐνες, γιατί έχει μικροσκοπικές θηλιές που σκουπίζουν και αιχμαλωτίζουν τα σωματίδια σκόνης και βρωμιάς πριν χαράξουν γυαλιστερές πλαστικές ή ευαίσθητες επιφάνειες.
Χρήση καθαρής βενζίνης στο εσωτερικό
Κολλημένες τσίχλες στις επενδύσεις, συνηθίζονται από τους μικρούς (αλλά και μεγαλύτερους) απρόσεκτους επιβάτες. Η τσίχλα ακόμα και όταν είναι πολυκαιρισμένη μπορεί να αφαιρεθεί με καθαρή βενζίνη σε ένα πανί, γιατί η βενζίνη έχει την ιδιότητα να λιώνει την τσίχλα, συν του ότι εξατμίζεται γρήγορα. Με τη βενζίνη αφαιρούνται πανεύκολα και κόλλες που έχουν μείνει στα τζάμια για παράδειγμα από παλιά αυτοκόλλητα ή σήματα τελών κυκλοφορίας. Δεν χρειάζεται ξύσιμο με μαχαίρι για παράδειγμα, γιατί θα προκληθούν γρατσουνιές. Σε ένα μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας ρίχνουμε καθαρή βενζίνη και μαλακώνουμε το σημείο. Μετά τρίβουμε απαλά και η κόλλα εξαφανίζεται.