Το τέταρτο φως φρένων στο νέο Audi Q5

To νέο Audi Q5 παρουσιάστηκε, με highlight τη δυναμική σχεδίαση και τους ήπια υβριδικούς κινητήρες, όπου διατηρούνται τόσο οι επιλογές βενζίνης όσο και ντίζελ. Η τρίτη γενιά Q5, ωστόσο, ξεχωρίζει επίσης για ένα ακόμα, πολύ ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό. Μόνο που για να το εντοπίσεις, θα πρέπει να δώσεις όλη σου την προσοχή στο φως φρένων.

Στο πίσω μέρος του Q5 εντοπίζουμε το κλασικό τρίτο φως, στο spoiler. Από κάτω βλέπουμε τα πίσω φωτιστικά σώματα, με τις λυχνίες OLED αφενός να αναβαθμίζουν την εμφάνιση, αφετέρου τη θέαση των προειδοποιητικών σημάτων από τα όπισθεν διερχόμενα οχήματα. Στους συγκεκριμένους οδηγούς απευθύνεται μια νέα πατέντα της Audi, που εντοπίζεται στην αεροτομή. Για την ακρίβεια στο πίσω παρμπρίζ, αλλά απορρέοντας από την αεροτομή. Όπως παρατηρούμε, στο κρύσταλλο εμφανίζεται μια γραμμή που μοιάζει με LEDόμπαρα, κάτω από το τρίτο φως φρένων και διπλάσιου μήκους από εκείνο.

Το τέταρτο φως φρένων, όπως το ονομάζουν οι Γερμανοί, επί της ουσίας προβάλλεται στο άνω μέρος του πίσω παρμπρίζ από το τρίτο φως, χρησιμοποιώντας τα LED του σαν προτζέκτορα. Με αυτό τον τρόπο, οι τεχνικοί της Audi πετυχαίνουν διπλό σκοπό: αφενός ενισχύουν την ορατότητα στους πίσω, παρέχοντας μια έξτρα οπτική όταν φρενάρεις, αφετέρου το καταφέρνει κρατώντας τον αριθμό των LED αμετάβλητο. Αντί, δηλαδή, να βάλουν ένα τεράστιο τρίτο φως κατά μήκος του spoiler, έβαλαν το κανονικό και άφησαν ένα μικρό προτζεκτοράκι να κάνει τη δουλειά, διπλασιάζοντας τις έξτρα φωτεινές προειδοποιήσεις πέδησης.

Σύμφωνα με το Ίνγκολσταντ, η νέα αυτή τεχνοτροπία θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη τη γκάμα SUV, ανεξαρτήτως μεγέθους και κινητηρίου συνόλου. Από εδώ και στο εξής, δηλαδή, όλα τα Q της Audi, από το Q2 μέχρι τα e-tron, θα αρχίσουν να προβάλλουν «ταινίες» LED στα πίσω παρμπρίζ.

Get it on Google Play Download on the App Store