Η Michelin γενικά φημίζεται για την τάση της να αναπτύσσει τεχνολογίες, που αποφορτίζουν τους οδηγούς από την έγνοια των ελαστικών. Το νέο Ford Explorer εξοπλίζεται με σετ που επιδιορθώνονται μόνα τους, ενώ βρίσκεται υπό εξέλιξη το είδος που δεν θα χρειάζεται αλλαγή. Αυτά που ετοιμάζονται να φέρουν επανάσταση στην αυτοκίνηση, όμως, είναι τα ελαστικά που δεν θα χρειάζονται αέρα!
Δείτε ακόμα: Πως χαλάνε γρήγορα τα ελαστικά του αυτοκινήτου
Η τεχνολογία Tweel παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2005 και χρειάστηκαν 10 χρόνια εξέλιξης, έως ότου καταφέρει να μπει στην παραγωγή. Όχι σε αυτοκίνητα, αλλά σε χλοοπτικές μηχανές και φορτοεκφορτωτές (κλαρκ). Σήμερα είναι έτοιμο να περάσει σε καθημερινά τετράτροχα, με την ονομασία Uptis. Η αρχή λειτουργίας είναι κοινή με του Tweel: το κεντρικό τμήμα είναι από αλουμίνιο (αντί για ατσάλι) και οι ακτίνες που στηρίζουν το πέλμα είναι κατασκευασμένες από συνδυασμό καουτσούκ και ρητίνης ενισχυμένης με υαλοβάμβακα.
Το Uptis παρέχει έναν συνδυασμό ιδιοτήτων ελαστικών και ανάρτησης, με την δομή να παραμορφώνεται αναλόγως ανωμαλιών, διευκολύνοντας αμορτισέρ-ελατήρια και συνδέσμους εκτελώντας ένα είδος «προ-απορρόφησης», βελτιστοποιώντας την ποιότητα κύλισης και το κράτημα. Επιπλέον όφελος προσφέρει το μικρότερο βάρος, καθώς παρότι το Uptis έχει περίπου το ίδιο βάρος με έναν αντίστοιχο συμβατικό τροχό, η Michelin αναφέρει ότι επειδή είναι αδύνατο να υπάρξει κλατάρισμα, δεν απαιτείται η τοποθέτηση αισθητήρων παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ρεζέρβας ή κιτ επισκευής. Κατ’ επέκταση, μειώνεται η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων.
Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνη είναι η ακινησία για τα ελαστικά;
Το επαναστατικό «τροχολάστιχο» αυτή την περίοδο τοποθετείται πιλοτικά σε έναν στόλο από Chevrolet Bolt, με το ηλεκτρικό μοντέλο να κυκλοφορεί στην περιοχή του Μίσιγκαν δίχως το παραμικρό πρόβλημα μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Γάλλων και Αμερικανών, το Uptis θα είναι έτοιμο για -προαιρετική- τοποθέτηση σε μοντέλα της General Motors το αργότερο μέχρι το 2024.