Το Toyota GR Yaris όπως πρέπει να οδηγείται (+video)

Το GR Yaris έκανε πάταγο όταν εμφανίστηκε, το 2020. Μικρό, φουσκωμένο, καταιγιστικό, με 260+ ίππους, τετρακίνηση και το μανδύα του διαδόχου της θρυλικής Celica GT-Four, δεν άργησε να εξελιχθεί σε μεγάλη επιτυχία για την Toyota. Το μεταγενέστερο και ισχυρότερο GR Corolla μπορεί να πήρε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητα, όμως το κορυφαίο Yaris παραμένει ένα από τα καλύτερα εργαλεία οδηγικής απόλαυσης.

Κατά συνέπεια, ένα βουνό αποτελεί το κατ’ εξοχήν πεδίο δράσης του ιαπωνικού hot hatch. Με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης GR-Four, διαφορικό Torsen στο κέντρο (προαιρετικά και πίσω, μέσω του Circuit Pack), 261 ίππους και 360 Nm (272 ίπποι και 370 Nm το JDM) από τον τρικύλινδρο 1.6 τούρμπο για 1.280 κιλά, που χαρίζουν σχέση βάρους-ισχύος 4,9 κιλών ανά ίππο, αλλά και συμπαγείς διαστάσεις, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως το κορυφαίο Yaris «κεντάει» σε φουρκέτες και πάσης φύσεως ορεινή στροφή. Ειδικά όταν το οδόστρωμα είναι νοτισμένο, κάνοντας ακόμα πιο χαρούμενες τις αντιδράσεις της ουράς.

Τα 5,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα (το έχουμε δει και στα 5,3 δλ.) και η ηλεκτρονικά περιοριζόμενη ταχύτητα των 230 χλμ./ώρα δεν έχουν τόση σημασία, όση το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και το σετάρισμα της ανάρτησης, μαζί με τα προγράμματα λειτουργίας της τετρακίνησης (Normal, Sport, Track), που αλλάζουν αντίστοιχα τον διαμοιρασμό της ροπής εμπρός-πίσω ( 60-40, 30-70 και 50-50 αντίστοιχα). Εκεί είναι που η θέση του οδηγού μετατρέπεται σε πηγή απολαύσεων. Πάμε να κάνουμε μια γρήγορη, βουνίσια βόλτα, από μέσα.

https://www.youtube.com/watch?v=u73zdHn1how

Get it on Google Play Download on the App Store