Το Subaru BRZ μας δείχνει γιατί δεν χρειάζεται τούρμπο

Τα νέα «διδυμάκια» των Subaru και Toyota παρουσιάστηκαν επίσημα. Την αυλαία άνοιξε το BRZ, για να το ακολουθήσει το GR 86. Αμφότερα με τον νέο 2.4 D-4S boxer να δίνει τον τόνο, αλλά χωρίς τούρμπο.

Καμία έκδοση του «Toyobaru» 2ης γενιάς δεν ενστερνίστηκε την υπερτροφοδότηση, δίνοντας συνέχεια στον καημό του κοινού του. Η Subaru έχει ήδη εξηγήσει γιατί απαρνήθηκε το «σαλιγκάρι» και τώρα έρχεται η πρακτική επιβεβαίωση, από το ίδιο το αυτοκίνητο. Το ιαπωνικό κουπέ επιδόθηκε σε απολαυστικούς «χορούς» σε χιονισμένο τερέν, γλιστρώντας με χάρη από στροφή σε στροφή. Στο πρόσταγμα, ο πίσω άξονας και το ανάποδο τιμόνι.

Θα πει κάποιος πως στο χιόνι, δεν χρειάζεται να έχεις άλογα για να μιμηθείς γωνίες WRC. Τα 228 άλογα και 249 Nm είναι υπεραρκετά σε συνθήκες τόσο χαμηλής πρόσφυσης, όμως η δύναμη αποτελεί ένα μικρό μόνο κομμάτι του παζλ. Η ισορροπία του πλαισίου, η πληροφόρηση του οδηγού, η αμεσότητα, αλλά και η μεστότητα στις αντιδράσεις, τα χαρακτηριστικά απόδοσης, η καμπύλη ροπής. Όλα συνθέτουν το οδηγικό μωσαϊκό, στο οποίο επικεντρώνεται το BRZ. Και όπου τα άλογα, διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο.

Όχι ότι το αυτοκίνητο είναι αργό, ακόμα και για αυτούς που δίνουν έμφαση στις επιδόσεις. Το GR 86, που είναι ισχυρότερο κατά 7 ίππους και 1 Nm, επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 6,3 δλ. (1,1 δλ. ταχύτερα σε σχέση με το 86). Η Subaru δεν ανακοινώνει νούμερα για το BRZ, όμως το πολύ να είναι 1-2 δέκατα αργότερο από το Toyota στο 0-100 χλμ./ώρα. Μικρή σημασία έχουν οι αριθμοί, όταν αρχίζει η διασκέδαση.

Get it on Google Play Download on the App Store