Το MG4 αφήνει «κόκκαλο» Gallardo και GT-R! (+video)

Η MG ήρθε επιτέλους στην Ελλάδα, με σκοπό να επεκτείνει το εξαιρετικό της εμπορικό σερί στην Ευρώπη. Μιας και ήρθαν τα βρετανικά (κινεζικά επί της ουσίας) αυτοκίνητα στα μέρη μας, πάμε να δούμε τι κάνει το κορυφαίο της γκάμας σε υπεραυτοκίνητα επιπέδου Lamborghini Gallardo και Nissan GT-R.

Το MG4 XPower διαθέτει ένα σετ από ηλεκτροκινητήρες, που παίρνουν θέση ανάμεσα στους εμπρός και πίσω τροχούς. Δικινητήριο και τετρακίνητο λοιπόν, με απόδοση 435 ίππων και 600 Nm. Όχι στα επίπεδα του Kia EV6 GT, δηλαδή, που το έχουμε δει να σαρώνει supercars σε κόντρες, αλλά δεν το λες και «ψόφιο». Για να φτάσει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα χρειάζεται 3,8 δλ., ή όσο θέλανε τα υπεραυτοκίνητα μια δεκαπενταετία πριν. Η πρώτη Gallardo Spyder, ας πούμε, των 520 ίππων και 510 Νm ήθελε 4,3 δλ. για την ίδια μέτρηση. Το R35 όταν παρουσιάστηκε -πίσω στο 2009, τότε που είχε 485 άλογα και 588 Nm–  χρειαζόταν 3,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα.

Αν οδηγείς σήμερα supercar τέτοιας χρονολογίας και ισχύος, καλό είναι να προσέχεις τα πάντα δίπλα σου στο φανάρι – ειδικά αν δεν ακούγεται τίποτα. Το βρετανικό ηλεκτρικό δεν γεμίζει το μάτι, αλλά πέρα από την ισχύ και τα προτερήματα του ηλεκτρικού ρεύματος (ακαριαία απόκριση κλπ), έχει στο πλευρό του ένα αρκετά λογικό -για EV- βάρος, που δεν ξεπερνά τα 1.800 κιλά. Η Lamborghini είναι ελαφρύτερη όλων, με 1.570 κιλά, ενώ ο «Godzilla»  δεν απέχει ιδιαίτερα από το MG σταματώντας τη ζυγαριά στα 1.740 κιλά. Η Ιταλίδα φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα, αλλά κάπου εδώ μπαίνει η μετάδοση. Το ημιαυτόματο 6άρι E-Gear άκουγε «σχολιανά» ακόμα κι όταν ήταν καινούργιο, οπότε φανταζόμαστε πόσο πίσω είναι σε σχέση με το σήμερα. Το 6άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη στο Nissan καλύπτει το χάντικαπ, ωστόσο το σύστημα που δεν χρειάζεται να αλλάζει ταχύτητες (βλέπε ηλεκτρικό) διατηρεί τον πρώτο λόγο.

Το MG4 σοκάρει τους δυο θερμικούς «παππούδες», παίρνοντας με άνεση την νίκη στην πρώτη αναμέτρηση. Στη δεύτερη και την τρίτη ο οδηγός του GT-R κάνει καλύτερες εκκινήσεις, αλλά και πάλι καταφέρνει να κερδίσει για χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στις ρεπρίζ και το 0-800 μέτρα μπαίνει κάπως στο παιχνίδι κι η Gallardo, ωστόσο η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη έρχεται από τα φρένα. Εκεί όπου το βαρύτερο και οικογενειακό crossover (γιατί τέτοιο είναι, άλλο που έχει πάνω από 430 άλογα) σταματάει ταχύτερα από τις δυο υπερ-κατασκευές των 00’s!

Get it on Google Play Download on the App Store