Αποτελεί παγκοσμίως αναγνωρισμένη συνθήκη πως τα καινούργια αυτοκίνητα είναι ισχυρότερα, ικανότερα, πληρέστερα και ταχύτερα από ποτέ. Στο τελευταίο σκέλος, βέβαια, το πρώτο Honda NSX εγείρει έντονες αντιρρήσεις.
Βλέπετε, μπορεί το καινούργιο να αποδίδει 581 ίππους και 645 Nm ροπής στις 2.000-6.000 σ.α.λ. αλλά για να παράξει τόση ισχύ, διατηρώντας παράλληλα ένα λογικό οικολογικό αποτύπωμα, πρέπει να συνδυάσει έναν twinturbo V6 3.5 λίτρων με 3 ηλεκτροκινητήρες. Παράλληλα, είναι τετρακίνητο και αξιοποιεί ένα 9άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Διάταξη που δίνει μεν μέχρι μηδενικές εκπομπές CO2, σε συνδυασμό με επιτάχυνση 2,9 δλ. για τα 100 χλμ./ώρα από στάση και τελική 307 χλμ./ώρα, αλλά ανεβάζει το βάρος κοντά στα 1.900 κιλά (1.861). Όση τεχνολογία και ηλεκτρονικά συστήματα κι αν διαθέτει το υβριδικό NSX, η χαλιναγώγηση της μάζας σε σφιχτό δρόμο αποτελεί πρόκληση.
Δείτε ακόμα: Ξεπουλάει το Honda Civic Type R Limited Edition
Στην αντίπερα όχθη, το NSX Type R -ευρύτερα γνωστό ως NSX-R- είναι σαν να κοιτάς ένα παράλληλο σύμπαν, όπου το υπεραυτοκίνητο της Honda πρεσβεύει τα ακριβώς αντίθετα. Η facelift εκδοχή του R εμφανίστηκε το 2002, σχεδόν 20 χρόνια πίσω. Μεταξύ οδηγού και πίσω άξονα συναντάμε έναν ατμοσφαιρικό V6 3.2 λίτρων, με απόδοση 290 ίππων στις 7.400 σ.α.λ. και 303 Nm στις 5.300 σ.α.λ. Καθαρά αριθμητικά, υστερεί σημαντικά ακόμα και σε σχέση με το σημερινό Civic Type R (320 ίπποι και 400 Nm), ενώ δίπλα στον απόγονο μετά βίας υφίσταται. Κάπου εδώ, μπαίνει ένα τεράστιο «αλλά».
Το κανονικό NSX ζύγιζε μόλις 1.350 κιλά, ήτοι πάνω από 500 κιλά λιγότερο εν συγκρίσει με το καινούργιο. Το Type R δεν διέθετε ηχομόνωση, υδραυλικό τιμόνι, air condition και ηχοσύστημα, κατεβάζοντας τη ζυγαριά σχεδόν άλλα 100 κιλά – στα 1.270. Επίσης έστελνε την ισχύ μόνο στους πίσω τροχούς, μέσω 6τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. Μια διαφορά κοντά στα 600 κιλά σε σχέση με το καινούργιο, που γίνεται ολοφάνερη σε συνθήκες πίεσης.
Διαβάστε επίσης: Honda NSX «διαλύει» Lamborghini Huracan (+video)
Όπως μας δείχνουν οι χεράδες του Best Motoring, η ισχύς προϋποθέτει την αντίστοιχη ευελιξία στις μεταφορές βάρους, οι οποίες δυσχεραίνονται όταν αυτό (το βάρος, δηλαδή) είναι τόσο υψηλό. Και μπορεί το NSX-R να είναι ελαφρώς βελτιωμένο από πλευράς στησίματος, όμως δεν παύει να εντυπωσιάζει η επικράτησή του έναντι ενός «διαστημοπλοίου». Άντε να δούμε πότε θα εμφανίσουν οι Ιάπωνες το νέο Type R, μήπως πάρει εκδίκηση.