Το Elantra N φέρνει στο αμήν το Civic Type R (+video)

Το Elantra N έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται άνετα σε κόντρες με τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για το ταχύτερο Hyundai όλων των εποχών, οπότε δικαιολογείται ένας «αέρας» από μέρους του. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να μείνει ανέπαφος και να μην κοπεί, από το Honda Civic Type R.

Από καθαρά αριθμητικής άποψης, οι απόψεις μεταξύ τους διίστανται. Το κορυφαίο Civic διαθέτει περισσότερη δύναμη από τον 2λιτρο VTEC Turbo, που φτάνει στα 320 άλογα (το αμερικανικό, 329 το ευρωπαϊκό) και τα 420 Nm. Ο 2.0 T-GDI αποδίδει 280 ίππους και 392 Nm  (290 άλογα με τη λειτουργία overboost), αλλά δεν παύει να υστερεί σε σχέση με τον Ιάπωνα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, ωστόσο οι Κορεάτες, έχουν και έναν  διπλοσυμπλεκταρισμένο, αυτόματο, άσο στο μανίκι, με τη μορφή του 8 DCT. Με το συγκεκριμένο κιβώτιο, το Elantra N επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός μόλις 5,0 δλ. και χρίζεται ως το ταχύτερο Hyundai παραγωγής μέχρι σήμερα!

Δίπλα σε αυτό το -απίστευτο για μπροστοκίνητο- νούμερο, ακόμα και το «Τάπερ» αγχώνεται. Κι αυτό γιατί η 6τάχυτη μηχανική μετάδοση επιτρέπει μέχρι 5,7 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, πάντα με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός θα τα κάνει όλα τέλεια. Ο αντίστοιχος του Elantra, αντίθετα, είτε αφήνει το λογισμικό να κάνει τη δουλειά, είτε απλά τραβάει τα «αυτάκια» πίσω από το τιμόνι. Εδώ, όμως, είπαμε. Και τα δύο είναι χειροκίνητα, οπότε το Hyundai χάνει το τεράστιο πλεονέκτημα που θα του χάριζε το 8 DCT. Και πάλι, βέβαια, δεν παύει να είναι πολύ ζόρικος αντίπαλος για το κορυφαίο Civic. Οριακά κατάφερε να μείνει μπροστά το Honda στο 400άρι, ανοίγοντας μια μικρή διαφορά στο σημείο της αναστροφής, «τραβώντας» 1,34 αντί 1,31 G και έχοντας καλύτερη έξοδο από τη στροφή.

Get it on Google Play Download on the App Store