Τέρμα γκάζι με τους 5κύλινδρους Audi Quattro θρύλους (+video)

Ο 5κύλινδρος κινητήρας της Audi κλείνει φέτος 45 χρόνια, δίχως να χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία για τα επιτεύγματά του. Μόνο και μόνο το γεγονός πως, μαζί με το σύστημα τετρακίνησης Quattro, άλλαξε το πώς βλέπουμε τα αυτοκίνητα επιδόσεων και αναδιαμόρφωσε εκ βάθρων τη δομή του WRC, αρκεί. Τέσσερις και πλέον δεκαετίες επιτυχιών σε αγωνιστικό και επίπεδο αυτοκινήτων παραγωγής, με κατασκευές που αναθεώρησαν κατηγορίες και δημιούργησαν καινούργιες.

Το carwow συγκέντρωσε στο ίδιο μέρος 5 αυτοκίνητα-όνειρα προκειμένου να γιορτάσει, αλλά και να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ τους. Από το πρώτο Quattro 20V Turbo μέχρι τo RS 2 Avant και στην κορυφή όλων, το S1 που μεγαλούργησε στο Group B! Προφανώς το «φτερωτό τέρας» δεν συγκρίνεται με τα υπόλοιπα, καθώς εκτός από το ισχυρότερο (500 άλογα και 480 Nm από τον 2.2λτ. τούρμπο κινητήρα) είναι και το ελαφρύτερο (1.090 κιλά). Πιο κοντά σε αριθμούς και φιλοσοφία βρίσκεται το αυτοκίνητο που εξασφάλισε την ομολογκασιόν του, ήτοι το Quattro Sport (2.1 λίτρα, 306 άλογα, 350 Nm, 1.270 κιλά).

Αυτό που ξεκίνησε την επανάσταση, το αρχικό Quattro 20V, βρίσκεται αρκετά πιο πίσω (2.2 λίτρα, 220 άλογα, 309 Nm, 1.395 κιλά) αλλά δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί. Έστω κι αν το RS 2 Avant είναι σχεδόν 100 ίππους και «στρογγυλά» 100 Nm ισχυρότερο (αλλά και 200 κιλά βαρύτερο). Θεωρητικά, το S2 συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες για διάκριση, καθώς τα 230 άλογα του 2.200άρη καλούνται να κινήσουν 1.525 κιλά. Τα δυο παλιότερα Quattro είναι 5τάχυτα, ενώ τα υπόλοιπα φέρουν 6άρι κιβώτιο (όλα χειροκίνητα, εννοείται). Πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στο «οικογενειακό τραπέζι»;

Το S1 έδειξε στους πολιτικούς συγγενείς γιατί θεωρείται ένα από τα ταχύτερα αγωνιστικά της Ιστορίας. Το Quattro Sport επαλήθευσε στο ακέραιο τη στενή του σχέση με εκείνο, και το 20V Turbo το πόσο στέρεα θεμέλια έβαλε για όλα αυτά. Το S2 τα πήγε απρόσμενα καλά, εκ διαμέτρου αντίθετα με το RS 2. Εκεί που κάποιος θα περίμενε από την «οικογενειακή Porsche 911 Turbo» να μάχεται για τη δεύτερη θέση με το Sport Quattro, το μπλε Audi έμεινε να χωλαίνει (λόγω δυσλειτουργίας στον κινητήρα, λογικά) στην τελευταία θέση.

Get it on Google Play Download on the App Store