«Σφεντόνα» στο 0-100 η Porsche 911 Dakar (+video)

H Porsche ίσως δημιούργησε την πιο ολοκληρωμένη 911 όλων των εποχών με τη Dakar. Πάει σαν sportscar στην άσφαλτο και σαν καθαρόαιμο off roader πέρα από αυτή, προσφέροντας παράλληλα καταιγιστικές επιδόσεις και φοβερούς χρωματικούς συνδυασμούς για το αμάξωμα. Είναι χαρακτηριστικό πως με τα μεικτά λάστιχα Pirelli Scorpion που φοράει, το 0-100 χλμ./ώρα ανακοινώνεται στα 3,4 δλ.! Λόγω ακριβώς των ελαστικών η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 240 χλμ./ώρα, όμως με μια αλλαγή σε επιδόσεων (τα P Zero κοινώς) «ξεκλειδώνουν» οι παρυφές των 290 χλμ./ώρα.

Ακόμα και την all terrain τετράδα πάντως, δεν θα ήθελες να σε πετύχει μια 911 Dakar στο φανάρι. Όπως αποδεικνύει το video του Motorsport Magazine, η χωμάτινη 911 είναι όσο γρήγορη υπόσχεται το Τσουφενχάουζεν στην πραγματικότητα. Με την αμέριστη αρωγή του Rally Launch Control, οι 480 ίπποι και τα 570 Nm του 3.0λιτρου bi-turbo εξακύλινδρο boxer μετατρέπονται εξ ολοκλήρου σε αποτέλεσμα, δίχως σπιναρίσματα και περιττές απώλειες. Οι ταχύτατες αλλαγές του 8τάχυτου PDK συνεισφέρουν στην εμπειρία, οδηγώντας σε ένα 0-100 χλμ./ώρα που τοποθετείται γύρω στα 3,4-3,5 δλ. Δυστυχώς οι Γάλλοι δεν χρησιμοποίησαν χρονόμετρο ή GPS κατά τη διάρκεια του video, οπότε πάμε στο περίπου.

Μόλις 11 δλ. αργότερα εμφανίζονται τα 200 χλμ./ώρα στο ψηφιακό κοντέρ, ενώ η επιτάχυνση συνεχίζει αδιάκοπα έως τα 230 χλμ./ώρα. Κάπου εκεί ο οδηγός παίρνει το πόδι του από το δεξί πεντάλ, αλλά η 911 Dakar έχει προλάβει να δείξει τα προσόντα της. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτή την ταχύτητα, πιθανότατα και στην ηλεκτρονικά περιοριζόμενη τελική, το αυτοκίνητο φτάνει με 5η σχέση στο 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Ένα μικρό δείγμα του τί μπορεί να κάνει αν μπουν τα κατάλληλα λάστιχα και βγει ο κόφτης.

Get it on Google Play Download on the App Store