RS 6 vs R8: Ποιος είναι το αφεντικό στα Audi; (+video)

RS 6 και R8 είναι δυο από τα ισχυρότερα Audi παραγωγής που έχουμε δει. Αν θέλουμε να γίνουμε λίγο ιερόσυλοι, θα πούμε πως αμφότερα είναι ισχυρότερα ακόμα και από το μυθικό S1 Quattro του Group B. Τα «βαριά χαρτιά» της Audi Sport έχουν παρεμφερή ισχύ και συστήματα μετάδοσης, αλλά ριζικές διαφορές στο πού τοποθετούνται και πώς παράγουν την ισχύ οι κινητήρες τους.

Το υπερ-estate δίνει 630 ίππους και 850 Nm στο δεξί πόδι του οδηγού, χάρις στον 4.0λιτρο V8 twinturbo κάτω από το καπό. Ένα 8άρι αυτόματο κιβώτιο στέλνει τη δύναμη σε όλους τους τροχούς, καλούμενο όλο το σύνολο να εκτοξεύσει πάνω από 2 τόνους (2.090 κιλά). Το R8 από την άλλη έχει 620 ίππους και είναι τετρακίνητο, αλλά εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες. Ο ατμοσφαιρικός 5.2 V10 φροντίζει για τις συγκινήσεις, στροφάροντας μέχρι τις 8.000 σ.α.λ. αλλά υστερώντας κατά 270 Nm (580 Nm) σε σχέση με το μοτέρ του RS 6. Θεμελιώδης διαφορά και η κεντρομήχανη διάταξη του R8, αλλά και το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη (8άρι κλασικό αυτόματο το RS 6). Φυσικά, δεν θα πρέπει να αγνοούμε τον «ελέφαντα» στο δωμάτιο: τα σχεδόν 400 κιλά λιγότερα που κουβαλάει (1.695 κιλά).

Το R8, με άλλα λόγια, είναι σημαντικά ελαφρύτερο και με δραματικά καλύτερη κατανομή μαζών. Το RS 6 από την πλευρά του έχει έναν ολόκληρο 1.5 TSI Evo παραπάνω σε ροπή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα χαρακτηριστικά απόδοσης και τις καμπύλες ροπής. Βάζοντας τα προτερήματα του κάθε αυτοκινήτου, το R8 προηγείται 2-1. Στη θεωρία. Στην πράξη, όμως, τι γίνεται; Το καρέ δείχνει το RS 6 μπροστά, «σουζαρισμένο» από την επιτάχυνση (η κατανομή του βάρους που λέγαμε). Έμεινε εκεί ή υπέκυψε;

Get it on Google Play Download on the App Store