Πόση βαβούρα κάνει στα 300 χλμ./ώρα ένα κάμπριο; (+video)

Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά και τα θερμόμετρα να έχουν πάρει τα πάνω τους, τα κάμπριο αισθάνονται πιο άνετα και επίκαιρα από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Σήμερα κυκλοφορούν μερικά από τα ταχύτερα και ισχυρότερα όλων των εποχών, όπως η Mercedes-AMG GT C Roadster. Πώς, όμως, είναι ένα αυτοκίνητο με υφασμάτινη οροφή σε ταχύτητες επιπέδου 300 χλμ./ώρα;

H GT C Roadster διαθέτει το γνωστό και μη εξαιρετέο 4.0 V8 twinturbo της Mercedes-AMG, εδώ σε εκτέλεση 558 ίππων στις 5.750-6.750 σ.α.λ. και 690 Nm στις 1.900-5.750 σ.α.λ. Η ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω του 7τάχυτου αυτόματου διπλού συμπλέκτη, επιταχύνοντας την ανοιχτή Mercedes στα πρώτα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 3,7 δλ. και φτάνοντάς τη μέχρι τα 316 χλμ./ώρα. Αρκετά κάμπριο συνοδεύονται από περιορισμούς στην τελική ταχύτητα όταν η οροφή βρίσκεται στη θέση της, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ευτράπελα με ιπτάμενα πάνελ. Συνήθως, αυτό ισχύει για μοντέλα που η οροφή «κουμπώνει» χειροκίνητα εμπρός-πίσω, όχι για τις κλασικές αναδιπλούμενες.

Η Γερμανίδα δεν έχει τέτοια προβλήματα, μπορώντας να φτάσει στα 316 χλμ./ώρα είτε με, είτε χωρίς οροφή. Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για έντονη ηχητική παρουσία από τον αέρα. Όσο περισσότερα τα χιλιόμετρα, τόσο πιο αυξημένη η βαβούρα. Ακόμα και σε κατασκευές με διπλές και τριπλές στρώσεις μόνωσης, κατασκευασμένες με τα καλύτερα υλικά, όπως η οροφή της Mercedes. Όπως θα δούμε, από τα 230-240 χλμ./ώρα ο αεροδυναμικός θόρυβος αρχίζει να κερδίζει τη μάχη με τον V8, στο δρόμο προς τα αυτιά. Μέχρι τα 280 χλμ./ώρα και εν τέλει τα 302 (294 χλμ./ώρα βάσει GPS), όπου ο οδηγός σηκώνει το πόδι από το γκάζι, οι οχλήσεις του ανέμου έχουν καλύψει τα πάντα στην καμπίνα των επιβατών.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store