Το NSX υπήρξε ένα εξόχως σημαντικό αυτοκίνητο όχι μόνο για τη Honda, αλλά για την ίδια την κατηγορία των supercars. Οι Ιάπωνες ήρθαν από το πουθενά, τα έβαλαν με τις Ferrari και Porsche στο γήπεδό τους και τους έβαλαν τα γυαλιά.
Από εκεί που τα υπεραυτοκίνητα απαιτούσαν δεκάδες συμβιβασμούς και εμφάνιζαν πάσης λογής χούγια, ήρθε ένα αυτοκίνητο από τον κατασκευαστή των Civic και Accord να δείξει στις φημισμένες δυνάμεις το μέλλον. To New Sportscar eXperimental παρείχε πρωτόγνωρη ορατότητα και πρακτικότητα στον οδηγό, προσέφερε τόνους απόλαυσης χωρίς να του κόβει το αίμα στις στροφές, δεν έτριζε, δεν παρουσίαζε ενοχλητικούς θορύβους, δεν συμβιβαζόταν στον τομέα της άνεσης/κύλισης και, το βασικότερο: δεν έσπαγε. Με λίγα και απλά λόγια, το καλύτερο supercar της εποχής του και το εγχειρίδιο κατασκευής για τα σημερινά.
Δείτε ακόμα: Το Honda NSX Type R «ρίχνει» στο καινούργιο! (+video)
Οι Ιάπωνες επιστράτευσαν κάθε δράμι της μαεστρίας τους για το NSX, και όχι μόνο. Στην εξέλιξη του πρώτου ιαπωνικού supercar η αιχμή της μηχανουργίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, με το επαναστατικό αλουμινένιο σασί να «χαζεύει» την αυτοκίνηση. Μια εφαρμογή που κράτησε το βάρος στα 1.270 κιλά και έκανε τα 274 άλογα (256 στο αυτόματο) του 3λιτρου V6 VTEC να φαντάζουν…350. Με κόφτη στις 8.300 σ.α.λ., 5,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα 270 χλμ./ώρα το NSX στροφάριζε σχεδόν 1.000 σ.α.λ. πιο ψηλά από την Ferrari 348 TS, ήταν το ίδιο γρήγορο στην ευθεία και κλάσεις ανώτερο στις στροφές.
Διαβάστε επίσης: Όταν τα Honda CRX και Integra κυνηγούσαν το Nissan Skyline (+video)
Τεράστιο μερίδιο ευθύνης στο τελευταίο σκέλος, έπαιξαν οι εξαντλητικές δοκιμές για το στήσιμο του σασί και της ανάρτησης. Δοκιμές στις οποίες συμμετείχε ενεργά η «Αυτού Θεότητα», Ayrton Senna. O Βραζιλιάνος τότε δις πρωταθλητής (το τρίτο πρωτάθλημα το πήρε μετά το λανσάρισμα του NSX) έγραψε πολλούς γύρους πίσω από το τιμόνι του κορυφαίου Honda, τόσο στη Suzuka όσο και το Nurburgring. Από την ιαπωνική πίστα -όπου γράφτηκε Ιστορία δυο φορές, με τις συγκρούσεις Senna-Prost το ’89 και ’90- μας έρχεται το θρυλικό onboard, με το ίνδαλμα να διδάσκει «μύτη-τακούνι» και να απομυζά κάθε ίχνος δυνατοτήτων από το NSX. Χωρίς περαιτέρω λόγια