Ο κολασμένος ήχος του Ford GT MK IV (+video)

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, η Ford είχε παρουσιάσει το GT MK IV. Την αποχαιρετιστήρια και πιο σκληροπυρηνική έκδοση του υπεραυτοκινήτου της, που παράλληλα αποτίνει φόρο τιμής στο αρχέγονο GT MK IV και τη θρυλική του νίκη στο Le Mans, το 1967. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του, αλλά η αναμονή άξιζε με το παραπάνω.

Το GT MK IV παρουσιάστηκε επίσημα στο Sonoma Raceway, προκαλώντας θαυμασμό με το οπτικοακουστικό θέαμα που προσέφερε στο εκστασιασμένο κοινό. Το θεαματικό αμάξωμα κατασκευάζεται εξ ολόκληρου από ανθρακονήματα, διαθέτοντας πληθώρα αεροδυναμικών βοηθημάτων για την παραγωγή κάθετης δύναμης. Η τεράστια αεροτομή και ο αναλόγων διαστάσεων διαχύτης δεσπόζουν, αλλά το μάτι κεντρίζεται επίσης από το φαρδύ παράστημα, τα -επίσης ανθρακονημάτινα- ακροπτερύγια στους τροχούς, τον πολύχρωμο χρωματικό συνδυασμό και τον αεραγωγό στην κορυφή, που φροντίζει για την αφειδή παροχή αέρα στον κινητήρα.

Ένας κινητήρας που αναφέρεται ως «μοναδικός twinturbo V6 EcoBoost», με απόδοση άνω των 800 ίππων! Λεπτομέρειες σχετικά με το ποιόν του δεν ανακοινώνονται, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα βασίζεται στον διτούρμπινο 3.5 V6 EcoBoost του κανονικού GT, που εκεί παράγει 656 ίππους και 746 Nm. Μεγάλες αλλαγές υπάρχουν και στο σασί, που έχει επιμηκυνθεί, αλλά και τη μετάδοση η οποία απαρτίζεται πια από μια αμιγώς αγωνιστική διάταξη (σειριακό κιβώτιο, με άλλα λόγια). Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Adaptive Spool Valve της Multimatic έχει επίσης ανασχεδιαστεί, προκειμένου να προσφέρει ακόμα καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά στην πίστα.

Τα προσόντα μοτέρ και ανάρτησης φαίνονται στο φαίνονται, παρότι το GT δούλεψε σε μια συντηρητική ρύθμιση 700 ίππων. Φανταστείτε πώς θα ακούγεται σε full boost δηλαδή, και με τον οδηγό να πιέζει στο απόλυτο όριο. Στην προκειμένη τα περάσματα ήταν αρκετά φυλαγμένα, δεδομένου ότι το αυτοκίνητο θα πάει αργότερα στον κάτοχό του. Ένας από τους μόλις 67 που θα αποκτήσουν το GT MK IV, έναντι 1,7 εκατ. δολαρίων (1,59 εκατ. ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store