Η Toyota απολαμβάνει τον boxer της Subaru (+video)

Toyota και Subaru διατηρούν μια μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία, μέσω των διδύμων GR86 και BRZ που βρίσκονται στην αγορά από το 2012. Μια σύμπραξη που θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα, όπως ανακοίνωσαν πριν λίγες εβδομάδες οι δυο εταιρίες μαζί με τη Mazda, προκειμένου να εξελίξουν μια νέα γενιά κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η εκτίμηση και ο θαυμασμός της Toyota προς τη Subaru ειδικά, αποτυπώνεται πλήρως μέσα από ένα video 3 ολόκληρων ωρών που ετοίμασε η φίρμα του Αΐτσι για τον επίπεδο κινητήρα εκείνης από το Φούτζι! Στο τρίωρο video απολαμβάνουμε τη λειτουργία ενός υπερτροφοδοτούμενου boxer, από όλες τις πλευρές (μηχανοστάσιο, εξάτμιση, καμπίνα, ρελαντί, γκάζι, τα πάντα). Για κάποιο λόγο οι Ιάπωνες δεν έκαναν ένα «ποτ πουρί» με όλους τους flat four της Subaru, αλλά μόνο με τον 1.800άρη τούρμπο που μπαίνει στα Levorg και Levorg Layback (η crossover εκδοχή του Levorq). Ο συγκεκριμένος έχει και βελτιωμένη χροιά, λόγω της εξάτμισης από τη Subaru Tecnica International.

Παρότι εδώ δεν τους βλέπουμε, λόγω της κλασικής τροχοπέδης των εκπομπών ρύπων, η γκάμα των τουρμπάτων κινητήρων της Subaru είναι αρκετά ευρεία. Εκτός του 1.8λτ., οι «Πλειάδες» έχουν ακόμα σύνολα 2.0 και 2.4 λίτρων σε αποδόσεις έως 300 ίππους, ενώ φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε των ατμοσφαιρικό 2.4 D-4S των 235 ίππων στα μηχανοστάσια των GR86/BRZ. Στην Ευρώπη, βέβαια, με το ζόρι έρχεται μόνο ο τελευταίος, αφήνοντας τα υπόλοιπα Subaru με boxer 136 και 152 ίππων. Ο CB18 που θα δούμε και ακούσουμε, αποδίδει 177 ίππους στις 5.200-5.600 σ.α.λ. και 300 Nm στις 1.600-3.600 σ.α.λ., καταναλώνοντας στο Levorq κατά μέσο όρο 7,3-7,4 λίτρα/100 χλμ. (σε κύκλο WLTP μάλιστα).

Get it on Google Play Download on the App Store