Τα λάδια και το ψυκτικό υγρό του κινητήρα είναι οι στυλοβάτες της ακεραιότητας του κινητήρα, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία, την αξιοπιστία και τη μακροζωία του. Τα αποτελέσματα όταν λείπει κάποιο από τα δύο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να γίνουν εικόνα. Πολλώ δε μάλλω όταν το μοτέρ στεγνώσει και από τα δύο. Εκτός αν μιλάμε για Honda Civic.
Δείτε ακόμα: Αγόρασε ένα καλό Honda Civic με 56 ευρώ! (+video)
Το carwow πήρε την 5θυρη έκδοση της 6ης γενιάς του ιαπωνικού χάτσμπακ, μαζί με το αντίστοιχο Ford Focus 2ης και το Peugeot 206, προκειμένου να εξετάσει ποιος κινητήρας αντέχει περισσότερο χωρίς υγρά. Τα αυτοκίνητα πήγαιναν στην πρέσα, κάτι που σαφώς θα προτιμούσαν συγκριτικά με το μαρτύριο που πέρασαν για τις ανάγκες του video. Σε κάθε ένα, άδειασαν τα λάδια και το ψυκτικό υγρό. Ύστερα τοποθετήθηκαν πέτρες στο γκάζι, ώστε να λειτουργούν στον κόφτη μέχρι να παραδώσουν πνεύμα. Όλα τους 1.400άρια, με το Honda να είναι το ισχυρότερο (90 ίπποι), το Focus να ακολουθεί από απόσταση 10 ίππων και το 206 τρίτο, με 75.
Ο κινητήρας του Ford ήταν ο πρώτος που άρχισε να δείχνει σημάδια εξάντλησης, στα 14 δλ., πριν εγκαταλείψει οριστικά στα 20 δλ. Αυτός του Peugeot άντεξε σχεδόν μισό λεπτό παραπάνω, φτάνοντας τα 47 δλ. Το ιαπωνικό μοτέρ είχε διασφαλίσει τη νίκη πριν ολοκληρωθεί ένα λεπτό, όμως δεν είχε καμία διάθεση να κάνει το χατήρι στους σαδιστές Άγγλους.
Διαβάστε επίσης: Πόσα άλογα βγάζει το Honda Civic 1.5 VTEC Turbo;
Επί σχεδόν 2 λεπτά, ο κινητήρας της Honda δούλευε αδιάκοπα στον κόφτη των 7.000 σ.α.λ. σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Εκεί το όριο περιστροφής έπεσε στις 4.000 σ.α.λ., με τον εγκέφαλο να δίνει μικρές γκαζιές ώστε να διατηρείται. Όμως δεν έλεγε να «πεθάνει» με τίποτα. Ούτε όταν ο Mat Watson πήρε την κατάσταση στα χέρια του, βγάζοντας την πέτρα από το γκάζι και αρχίζοντας τις βόλτες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «σκοτώσει» τον κινητήρα. Ο Ιάπωνας, ωστόσο, κράταγε περήφανα τη σημαία της περίφημης αξιοπιστίας για περίπου 6μιση λεπτά, πριν τελικά υποκύψει στις βάρβαρες τριβές μεταξύ των μετάλλων και τις θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί. Πώς λέμε «τα λάδια του, τα ξύδια του»; Το Civic δεν θέλει ούτε αυτά για να λειτουργήσει.