Η αλλαγή ελαστικών δίχως αμφιβολία, είναι από τις πιο κοστοβόρες διαδικασίες συντήρησης σε ένα αυτοκίνητο. Όσο πιο ακριβό το μοντέλο ή υψηλών επιδόσεων, τόσο μεγαλύτερο το κόστος των ελαστικών. Μα κυρίως, τόσο υψηλότερες οι απαιτήσεις από αυτά. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος αποφασίσει να εξοικονομήσει χρήματα από τα λάστιχα. Και το αυτοκίνητο είναι πισωκίνητο sportscar 410 ίππων και 550 Nm ροπής;
Για να διαπιστώσουμε τις συνέπειες της τσιγκουνιάς στην επιλογή του «μαύρου χρυσού», το Tyre Reviews πήρε μια BMW M2 Competition και τοποθέτησε 3 διαφορετικά ζευγάρια στους πίσω τροχούς. Η επιλογή για τον αντίστοιχο άξονα είναι αυτονόητη, καθώς η M2 (και κάθε πισωκίνητο αυξημένων δυνατοτήτων) ρέπει στην εξαφάνιση των πίσω ελαστικών. Ο δοκιμαστής έθεσε έναν γύρο αναφοράς με το εργοστασιακό σετ της Continental, σταματώντας το χρονόμετρο στα 73,9 δλ. (1.13.9 αλλιώς).
Δείτε ακόμα: Ποιοι τροχοί είναι καλύτεροι για σπορ οδήγηση; 17, 18 ή 19 ιντσών; (+video)
Στην συνέχεια μπήκαν Michelin, αναλόγου τιμής και βεληνεκούς. Ο χρόνος ήταν παρεμφερής, στα 74,1 δλ., με τις εντυπώσεις του οδηγού να αναφέρουν και παρόμοια αίσθηση με τα Continental. Μια μικρή διαφορά εντοπίστηκε σε μια ελαφριά αύξηση της υποστροφής, καθώς τα πλαϊνά των Michelin είναι πιο μαλακά και επιτρέπουν λίγο περισσότερο «μαγούλιασμα». Κατόπιν σειρά πήραν τα Kumho, τα οποία είναι μεν πιο οικονομικά από τα γερμανικά και γαλλικά λάστιχα, αλλά δεν τοποθετούνται στο κάτω άκρο της αγοράς. Ο χρόνος ανέβηκε στα 76,8 δλ., όμως και πάλι η αίσθηση δεν προκάλεσε ενόχληση ή ανησυχία στον οδηγό. Και μετά ήρθαν τα φτηνά λάστιχα.
Ο χρόνος των 88,5 δλ. και τα +14,5 δλ. σε σχέση με τα SportContact 6 που σηματοδοτεί, είναι απλά ενδεικτικός. Οι εντυπώσεις του ανθρώπου πίσω από το τιμόνι στοιχειοθετούν την ουσία. Σύμφωνα με αυτές, λοιπόν, η M2 απλά δεν οδηγείται. Τουλάχιστον στο βρεγμένο. Η μάρκα και το μοντέλο παραμένουν στην ανωνυμία, για ευνόητους λόγους. Η περιγραφή των επιδόσεών τους, πάντως, περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς όπως «ακατάλληλα», «επικίνδυνα» και «δεν θα έπρεπε να είναι νόμιμα»!
Διαβάστε επίσης: Σλάλομ με καλά και φθαρμένα λάστιχα (+video)
Ακόμα και με το ESP ενεργοποιημένο και φυσιολογική ταχύτητα κίνησης, το βαυαρικό κουπέ δεν πατάει πουθενά.